AMSTERDAM - Nederland viert maandag de bevrijding van de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog met herdenkingen, concerten en festivals. Onder leiding van het Nationaal Comité 4 en mei begint de nationale viering in de St. Bavokerk in Haarlem. Dr. A. Rinnooy Kan, lid van het management van ING Group, houdt daar om 11.00 uur de 5-mei-lezing.

Een uur later is in Haarlemmerhout de start van het openluchtfestival Bevrijdingspop, waar onder meer de bands Di-rect, Venice en Terence Trent D'Arby te zien zijn.

Wageningen

Om 13.45 uur volgt in Wageningen de traditionele herdenkingsbijeenkomst, met de kranslegging en het nationaal defilé van veteranen dat wordt afgenomen door prins Bernhard. Bij de plechtigheid zijn ook premier Balkenende en mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig.

Festivals

In alle twaalf provincies en in Amsterdam zijn bevrijdingsfestivals. Artiesten Di-rect, Within Temptation en Dolf Jansen doen elk minstens vier festivals aan. Ze worden vervoerd in helikopters, zoals dat voorgaande jaren ook het geval was met de topacts.

De evenementen krijgen bezoek van naar schatting 700.000 mensen. Voor de leuze van dit jaar is 'Vrijheid is niet te koop' gekozen. Within Temptation treedt op in Wageningen, Groningen, Leeuwarden en Zwolle, Jansen in Vlissingen, Rotterdam, Utrecht, Almere en Amsterdam en Di-rect in Assen, Haarlem, 's Hertogenbosch en Roermond.

Afsluiting

Om 21.00 uur is de afsluiting van de nationale viering met het -mei-concert in Amsterdam. Op en rond de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré verzorgt het Radio Symfonie Orkest het optreden onder leiding van dirigent Eri Klas en met violiste Janine Jansen. Bij het concert zijn koningin Beatrix en premier Balkenende aanwezig.