DEN HAAG - Het kabinet wil dat er in treinen, bussen en trams geen boerka's meer worden gedragen. Vervoersbedrijven zouden de gezichtsbedekkende kleding via hun algemene voorwaarden moeten weren.

De ministerraad zal dit voorstel vrijdag bespreken, zo hebben ingewijden donderdag gezegd. Het is een aanvulling op het boerkaverbod op scholen en voor ambtenaren, dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) al had voorgesteld.

Wetgeving

Voor het weren van de boerka in het openbaar vervoer komt geen aparte wetgeving, omdat dat in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst.

Het kabinet, dat al lange tijd met de kwestie worstelt, wil ov-bedrijven daarom stimuleren in de huisregels op te nemen dat passagiers geen boerka's mogen dragen. Het is dan een verbod van de bedrijven.

Mobis

Mobis, de brancheorganisatie van ov-ondernemingen, keert zich tegen het voorstel omdat het onnodig en niet te handhaven is. Volgens de bedrijven vormt de gezichtsbedekkende kleding geen probleem. "Noch voor de sociale veiligheid, noch op het gebied van mogelijk zwartrijden."

Wilders

Eerder deze maand bleek al dat het kabinet geen algemeen boerkaverbod zal invoeren, omdat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst. De Tweede Kamer heeft eind 2005 op initiatief van Geert Wilders gevraagd om boerkaverbod.

De PVV en VVD vinden dat de plannen van het kabinet niet ver genoeg gaan. De partijen proberen daarom elk afzonderlijk via een eigen initiatiefwetsvoorstel om gelaatsbedekkende kleding te verbieden.

De PVV wil een verbod op het dragen van een boerka en de iets minder verhullende nikab op straat, op straffe van een fikse boete. "In een pinguïnpak kun je niet integreren", zei Wilders donderdag in een reactie op de jongste plannen.

VVD

De VVD bepleit een algemener verbod op gezichtsbedekking, waaronder ook bivakmutsen en integraalhelmen vallen.