BAGDAD - Negen voormalige leden van de Iraakse oppositie gaan een interim-regering vormen voor het land. Onder hen bevinden zich ook leiders van de oude oppositie. Dat heeft de Amerikaanse tijdelijk bewindvoerder voor Irak, Jay Garner, maandag bekendgemaakt.

Video: lokale verkiezingen in Mosul, massagraven ontdekt

"Ik meen dat er zeven, acht of negen leiders samen zullen gaan werken om een leiding te creëren", aldus Garner. Hij voegde daaraan toe dat het te vroeg is om te zeggen hoe dat bestuur gaat functioneren.

Garner noemde met name Massoud Barzani (leider van de Koerdische Democratische Partij, KDP), Ahmad Chalabi van het Iraaks Nationaal Congres (INC), Jalal Talabani van de Koerdische PUK, Iyad Allawi van het Iraaks Nationaal Akkoord en Abdul Aziz al-Hakim. Deze oppositieleiders kwamen donderdag ook al bijeen. Volgens de Amerikaanse tijdelijk bewindvoerder komt er mogelijk ook nog een christelijk vertegenwoordiger bij en een afgevaardigde van de soennieten.

Civiel bestuur

Garner zei ook dat hij volgende week Paul Bremer verwacht, de nieuwe 'civiel bestuurder' van Irak. "Hij zal zich meer gaan bemoeien met het politieke proces. Ik doe dat nu allemaal en ik wil het niet allemaal doen."

Volgens Garner wordt de maand mei een cruciale maand voor het opnieuw opstarten van allerlei overheidsdiensten en het justitiële apparaat in Irak. Hij toonde zich teleurgesteld dat de Amerikanen er nog niet in zijn geslaagd om weer een tv- en radiozender in Irak te laten draaien.