AFGHANISTAN - De NAVO is en blijft optimistisch over de ISAF-missie in Afghanistan. "Maar we zijn er nog niet. Er zijn uitdagingen en het moet en kan beter."

Dat zei secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer donderdag tijdens de conferentie van Defensieministers van de 26 NAVO-lidstaten. Als uitdagingen noemde hij onder meer de vergroting van het aantal ISAF-militairen en een intensievere training van het Afghaanse leger.

Corruptie

"Ja, er zijn problemen, zoals de corruptie en de drugsproductie. Maar dat is vooral een zaak van de Afghaanse regering zelf." De NAVO heeft een eigen VN-mandaat om te zorgen voor stabiliteit en veiligheid maar kan wel assisteren bij deze zaken als Kabul daarom vraagt.

Verantwoordelijkheid

De aanwezigheid van de NAVO in Afghanistan toont volgens De Hoop Scheffer aan dat het belangrijk is de verantwoordelijkheden en risico's te delen.

Flexibiliteit is daarbij belangrijk. Ook geduld - met een hoofdletter G - is volgens hem cruciaal. "Wat betekent geduld in deze wereld waarin soundbites van enkele seconden gangbaar zijn?" , vroeg de NAVO-baas zich af.

Resultaten

Hij wees opnieuw op de resultaten die sinds 2001 zijn bereikt in het arme land op het gebied onderwijs. Volgens hem staat het overgrote deel van de Afghanen - 80 procent blijkt uit peilingen - achter de aanwezigheid van ISAF in hun land.

Ook de NAVO zelf heeft veel inspanning geleverd, benadrukte hij. Het laatste jaar zijn er 8700 troepen bijgekomen in Afghanistan.

Canada

De secretaris-generaal heeft begrip voor de dringende oproep van Canada om duizend extra militairen te leveren in de zuidelijke provincie Kandahar.

De Hoop Scheffer ziet het als zijn huiswerk om een groter aantal troepen voor elkaar te krijgen. De Canadese bevolking zou hij willen zeggen dat de Canadezen zeer belangrijk werk doen in Kandahar.

Kosovo

De ministers hebben donderdag ook opnieuw hun langdurige betrokkenheid bij Kosovo uitgesproken. Volgens de NAVO is en blijft de huidige VN-resolutie 1244 de basis voor het optreden in Kosovo, ook als dat zich onafhankelijk mocht verklaren.

Het is aan de VN-Veiligheidsraad om eventueel iets anders te beslissen.