HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft donderdag twee mannen uit Alkmaar tot elk zestien jaar celstraf veroordeeld wegens de liquidatie van de 42-jarige Michel Schuurman uit Velsen-Noord in december 2006.

Vijf andere betrokkenen kregen van de rechter in Haarlem celstraffen van één tot vijf jaar.

Het slachtoffer werd doodgeschoten in een drukbezocht café in Beverwijk. De Alkmaarders, de 44-jarige H.M. en de 43-jarige M.C., gingen met schietklare wapens naar het café nadat ze waren getipt dat Schuurman in de zaak zat. Hij werd meerdere keren van dichtbij beschoten en overleed ter plekke.

Schuurman zat te kaarten toen de twee gemaskerde mannen binnenliepen. De Velsenaar moest zijn handen omhoog doen, waarna de verdachten van korte afstand op hem schoten. Toen hij probeerde weg te strompelen schoten ze nog een aantal keer op hun slachtoffer. Schuurman overleed ter plekke.

Kille afrekening

De rechtbank spreekt van 'een kille afrekening' in het drugsmilieu. De mannen hebben uit winstbejag gehandeld. Ook namen de rechters het hun kwalijk dat ze de veiligheid van toevallig aanwezige cafégangers op het spel zetten. De rechtsorde is hierdoor 'ernstig geschokt'. De zestien jaar cel is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Standje verder

Onder de vijf andere verdachten waren ook de twee mannen die de opdracht hadden gegeven geweld tegen Schuurman te gebruiken. Volgens het OM zijn de schutters uiteindelijk 'een standje verder' gegaan. De opdrachtgevers kregen vijf en vier jaar cel.

Geript

Twee anderen kregen twee en één jaar voor het verstrekken van inlichtingen over Schuurmans verblijfplaats en drugsbezit. De vijfde verdachte moet tien maanden achter de tralies voor zijn betrokkenheid bij wiethandel. Het slachtoffer zou veertig kilo softdrugs achterover hebben gedrukt. De afrekening zou hebben plaatsgevonden omdat hij het geld noch de drugs wilde teruggeven.