HAARLEM - De politie heeft 25 tips gekregen over het achtergelaten Chinese jongetje Leonardo Zhang. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Het 9-jarige jongetje, dat zowel Italiaans als Chinees spreekt, werd dinsdagmiddag door zijn moeder en een nog onbekende man in de trein van Leiden naar Haarlem achtergelaten. Een vrouw merkte het ventje op en bracht hem naar personeel van de NS.

Jeugdzorg

De politie nam Leonardo mee naar het bureau. De jongen is inmiddels naar jeugdzorg gebracht en zal later in een pleeggezin worden geplaatst.

"Er zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste dat het mannetje goed wordt opgevangen. En ten tweede dat wij zijn moeder vinden", aldus een politiewoordvoerder.

Luca

In 2002 werd in de Burger King op het Amsterdamse Centraal Station een jongetje van zes jaar gevonden. Dit ventje, Luca, had een briefje bij zich met het verzoek of de vinder goed voor hem wilde zorgen.

Bijna anderhalve maand later meldde de Chinese moeder, die in Italië woonde, zich bij de fastfoodketen. Ze werd aangehouden en werd veroordeeld tot negentig dagen cel, waarvan 49 dagen voorwaardelijk.