AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam vier jaar celstraf geëist tegen de 43-jarige kapper Dennis N. die 21 juli vorig jaar een klant na een ruzie ernstig verwondde met zijn schaar.

Volgens justitie is hij schuldig aan poging tot doodslag. In 2000 bewerkte N. ook al een klant met een schaar, waarbij het slachtoffer overleed.

De 28-jarige opponent van N. was tijdens het laatste incident zelf begonnen met ruziemaken en bedreigde de kapper ook, aldus het OM.

In de vechtpartij die volgde, dolf de man echter het onderspit. Hij hield er een geperforeerde long, een snijwond in zijn wang van 9 centimeter en een gebroken arm met meerdere steekwonden aan over.

Slaan

Justitie stelt dat N. zijn slachtoffer opzettelijk heeft neergestoken en dat zijn reactie daarom "disproportioneel" was. De kapper verklaarde echter dat hij zijn tegenstander slechts wilde slaan, maar door de spanning niet in de gaten had dat hij zijn schaar nog in zijn handen had. "Het werd helemaal zwart voor mijn ogen. Ik vreesde voor mijn leven."

Jeugdbende

In de weken voor de vechtpartij had het slachtoffer, volgens N. een lid van de jeugdbende Hopi Boys, al meerdere malen stennis geschopt in de kapsalon. Zo was hij een keer zwaaiend met een fles alcohol binnen komen lopen.

Later kwam hij stampvoetend zijn bril halen, waarvan hij zei dat hij die tijdens het eerdere incident in de zaak had achtergelaten. N. wist hem er echter van te overtuigen dat dat niet het geval was.

Bril

Op de dag van de vechtpartij liet het slachtoffer zijn haar door de kapper knippen, maar begon daarna opnieuw over de bril. Daarbij viel hij N., die op dat moment bezig was met het haar van zijn dochter, aan met de stang van een droogkap.

Vuurwapen

Toen N. in 2000 een klant doodstak die hem bedreigde met een vuurwapen, ging hij vrijuit. De rechter vond dat hij had gehandeld uit noodweer. Volgens het OM had de man deze keer echter "als geen ander" kunnen weten wat kan gebeuren als hij mensen te lijf gaat met een schaar in zijn handen.

Noodweer

Volgens de advocaat van de kapper was ook dit keer sprake van noodweer. Hij eiste daarom vrijspraak. N. vertelde dat wanneer hij op vrije voeten komt hij zijn kapperszaak, waar hij voorheen zes dagen per week werkte, gaat sluiten.

Ook zal hij uit Amsterdam verhuizen. Hij voelt zich er niet meer veilig.

De rechtbank doet 21 februari uitspraak.