AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer en Vervoer) wil af van de wielklem. Hij vindt dat het knalgele apparaat niet bijdraagt aan het gastvrije imago van de stad en heeft zichzelf als doel gesteld hem snel af te schaffen.

De PvdA-politicus vindt dat er tegenwoordig steeds betere methodes worden ontwikkeld om wanbetalers aan te pakken. "Zoals velen met mij heb ik altijd een hekel aan die wielklem gehad.

Als stadsdeelvoorzitter in Zeeburg heb ik ooit de eer gehad die af te schaffen. Lijkt me een mooie ambitie om 2008 het laatste jaar te laten zijn van de wielklem in Amsterdam", aldus de wethouder op zijn weblog.

Stadsdeel

Herrema is nu in gesprek met stadsdeel Centrum. Dat is namelijk de enige wijk waar mensen zonder parkeerkaartje nog een wielklem kunnen krijgen. Volgens zijn woordvoerster voelt ook het stadsdeel wel wat voor het afschaffen van het apparaat. Momenteel kijken de partijen naar alternatieve oplossingen.

Kosten

Volgens cijfers van de dienst Stadstoezicht kregen vorig jaar meer dan 22.000 auto's in de binnenstad een wielklem. Een getroffen automobilist moet minstens 103,60 euro ophoesten om het ding te laten verwijderen. Dat bedrag kan flink oplopen als de auto langer dan een dag blijft staan of als hij moet worden weggesleept.