BRUSSEL - De Franstalige groene partij Ecolo is zondagavond uit de Belgische regering gestapt. Dat gebeurde nadat premier Verhofstadt de groene verkeersminister Durant de bevoegdheid over luchtvaart had ontnomen. Dat besluit volgde zondagmiddag op Durants weigering om nachtvluchten over Brussel toe te staan.

Durant wilde een akkoord over nachtvluchten over Brussel vanaf de nationale luchthaven Zaventem niet uitvoeren. Dat zou leiden tot grote onveiligheid, omdat toestellen over een oliedepot moesten vliegen, zo meende zij. Over een compromisvoorstel om het depot te mijden, wilde zij zondagmiddag geen besluit nemen.

”Dat diende ik eerst te bestuderen. Ik onderhandel niet onder bedreiging van een pistool op de borst”, aldus de groene bewindsvrouwe. Verhofstadt wilde dat Durant binnen vijf minuten zou instemmen met het compromisvoorstel.

Durant zegt dat het voor haar geen zin heeft minister te blijven als zij niet meer mag besluiten over luchtvaart. “Als dat zo gebeurt, kan ik niet aanblijven”. Durants partijgenoot en enig ander Ecolo-lid van de regering, staatssecretaris van Energie Deleuze, stapte zondagavond ook op.

Regeringscrisis

De kwestie-Durant zorgde afgelopen weekend voor een korte, maar hevige regeringscrisis in België, op exact twee weken van de Kamerverkiezingen. Alle Vlaamse partijen, ook de groene partner Agalev, zeiden dat Durant eerdere afspraken over nachtvluchten bewust vertraagde om haar kiezers in thuisbasis Brussel niet tegen zich in het harnas te jagen.

Extreemrechts

Doordat Durant eerst nog adviezen wilde inwinnen, blijft de overlast van de nachtvluchten nu geconcentreerd boven enkele Vlaamse gemeenten ten noorden van Brussel. De bevolking daar dreigt uit protest tegen het al jaren durende nachtlawaai over twee weken massaal op het extreemrechtse Vlaams Blok te stemmen. Dat bleek vorige week al uit een schaduwverkiezing, die de gevestigde Vlaamse partijen wakker schudde.

Het vliegtuiglawaai is nu een van de belangrijkste campagnethema's geworden in België. Door het terugtreden van Ecolo dient de demissionaire regering-Verhofstadt voor enkele weken ministersposten opnieuw te verdelen tussen Franstalige socialisten en liberalen. Om het taalevenwicht in de regering te bewaren, zou koning Albert eventueel nog extra ministers moeten benoemen.

Diepe wonden

De volgens Vlamingen halsstarrige opstelling van Durant heeft ook diepe wonden geslagen tussen Vlaamse en Franstalige groenen. Tot nu vormen deze twee partijen als enige politieke familie een fractie in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. “Het zal echter zeer lang duren om de wonden die we hebben opgelopen weer te laten helen”, aldus de Vlaamse regionale milieuminister Dua zondag. De manoeuvre van Ecolo maakt de vorming van een nieuwe paars-groene regering na de verkiezingen ook uiterst moeilijk.