PARIJS - De Tsjadische president Idriss Deby is bereid gratie te verlenen aan de zes Franse medewerkers van de organisatie Zoë's Ark die tot acht jaar cel zijn veroordeeld voor hun poging ongeveer honderd kinderen te ontvoeren.

Deby zei dat donderdag voor de Franse radio Europe 1.

Deby zei dat hij welwillend zal reageren op een verzoek van de Franse regering om de medewerkers van Zoë's Ark vrij te laten. Hij zei dat zo'n verzoek op korte termijn kan worden behandeld.

Dwangarbeid

De zes medewerkers van Zoë's Ark waren in Tsjaad veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid. Na hun veroordeling mochten de zes naar Frankrijk vertrekken. Een Franse rechtbank zette de straf voor de medewerkers van Zoë's Ark eind januari om in een veroordeling tot acht jaar cel.

De vier mannen en twee vrouwen waren schuldig bevonden aan poging tot ontvoering van 103 kleinere kinderen. Volgens de Fransen ging het om weeskinderen uit Darfur (Sudan) die tijdelijk een onderkomen zouden krijgen in Frankrijk. De kinderen bleken echter geen wezen en kwamen ook niet uit Darfur maar uit Tsjaad zelf.

Frankrijk en Tsjaad hebben een verdrag over de uitwisseling van gevangenen waardoor de Fransen hun straffen in eigen land kunnen uitzitten.