WASHINGTON - Syrië moet rekening houden met de ’consequenties’ als het van kwade wil blijkt ten aanzien van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces en Irak. Daarvoor heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zondag gewaarschuwd.

Voor de Amerikaanse televisiezender CBS zei Powell dat hij de Syrische leiders had gevraagd rekening te houden met de ‘nieuwe situatie’ in het Midden-Oosten die is ontstaan door de omverwerping van het regime van Saddam Hussein. Hij zei bij president Bashar al-Assad vooral te hebben aangedrongen op vergrendeling van de grens tussen Syrië en Irak en sluiting van kantoren van radicale pro-Palestijnse organisaties in de hoofdstad Damascus.

Powell gaf aan geen genoegen te zullen nemen met de verzekeringen die zijn Syrische gesprekspartners hem hadden gegeven. “Wat telt, zijn de daden”, aldus de Amerikaanse bewindsman. Hij maakte duidelijk dat het Amerikaanse Congres voor sancties tegen Syrië kan stemmen, waarop een aantal parlementsleden al heeft aangedrongen. Nieuwe sancties zijn volgens Powell al lang mogelijk volgens de antiterreurwet die de Verenigde Staten hebben ingevoerd na de aanslagen van 11 september 2001.

Powell benadrukte Damascus niets te hebben beloofd, maar hij heeft wel gezegd dat Syrië “voordelen zou kunnen vinden” in een wijziging van zijn Midden-Oostenbeleid. “Er liggen nieuwe mogelijkheden op tafel waarvan de Syriërs zouden kunnen profiteren”, zei hij.