AMSTERDAM - Geweld dreigt op het spoor, opent het Algemeen Dagblad donderdag. Volgens de krant is de veiligheid van treinreizigers en NS-personeel in het geding, omdat de anti-agressieteams niet snel genoeg van de grond komen.

De NS heeft pas de helft van de zeshonderd conducteurs die nodig zijn, zeggen spoorwegvakbonden CNV, VVMC en FNV.

"Onbegrijpelijk dat de Nederlandse Spoorwegen twee jaar de tijd hebben gehad om zich hierop voor te bereiden en dan hun zaakjes niet op orde hebben", aldus Wim Eilert van vakbond VVMC.

Volgens hem is er een personeelstekort en komen NS-medewerkers daarom niet toe aan de noodzakelijke cursussen. "Er moet meer werk gemaakt worden van werving."

Sinds 1 januari gelden er andere regels voor treinconducteurs: alleen special opgeleide NS-medewerkers mogen nog agressieve reizigers met gepast geweld aanhouden.

Arbeidsrechtelijke situatie

Jerry Piqué, bestuurder van CNV Spoor, zegt tegenover de ochtendkrant: ''Ik ben bang dat een deel van de driehonderd beschikbare mensen afhaakt, omdat er grote onduidelijkheid is over de arbeidsrechtelijke situatie van de teamleden.''

GroenLinks wil opheldering van het kabinet over het mogelijke tekort aan conducteurs die geweld mogen toepassen. GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak vindt dat er snel een oplossing moet komen, eventueel met inzet van de politie.