HILVERSUM - De luchthaven Schiphol heeft woensdag de beveiligingsmaatregelen verscherpt. Dat betekent dat meer personeel wordt ingezet om handmatig de passen te controleren van medewerkers die het terrein opkomen.

Operationeel directeur Ad Rutten, die verantwoordelijk is voor de veiligheid op Schiphol, zei dat woensdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman. Hij reageerde op de undercoveractie van SBS6.

In het nog uit te zenden programma is te zien hoe een medewerker ongemerkt een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig kan stoppen en partijen drugs langs de douane kan krijgen.

Zwakke plekken

"We zijn nooit blij als we dit soort feiten vernemen, want ondanks het feit dat we enorm veel energie stoppen in de beveiliging en daar erg veel kosten voor maken, zie je elke keer dat er toch nog zwakke plekken in zitten", zei Rutten.

Vooral bij de controle van toegangspasjes worden volgens hem wel eens fouten gemaakt. Op Schiphol gaan dagelijks 20.000 medewerkers het beschermd gebied in en uit.

Antecedentenonderzoek

De conclusie van SBS-journalist Alberto Stegeman dat de beveiliging van Schiphol zo lek als een mandje is, deelt de directeur echter niet. Hij benadrukte dat alle medewerkers pas aan de slag kunnen na een antecedentenonderzoek en dat Schiphol aan de Europese regels voldoet en aan een nieuw veiligheidssysteem werkt.

Vanaf juli zal ook het hele buitengebied van de luchthaven dusdanig beveiligd zijn dat alle personeelsleden, goederen en voertuigen door een scan gaan. Zo komt bij alle poorten een irisscan te staan om te voorkomen dat passen verwisseld kunnen worden.

"Op 1 juli hebben we het voor elkaar. Tot die tijd zullen wij met menskracht die beveiliging moeten invullen met altijd het risico dat er fouten worden gemaakt", zei Rutten.

Blamage

Fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks vond dat de directeur "onverantwoord laconiek" reageert op de zaak. Volgens haar schieten Schiphol en ook de minister van Justitie tekort. "Dit is een blamage eerste klas", oordeelde Halsema.

Schiphol verscherpt beveiligingsmaatregelen