OTTAWA - De conservatieve minderheidsregering van Canada zal deze week een motie in het parlement indienen om de militaire missie in Afghanistan onder voorwaarden te verlengen tot na februari 2009.

Dat heeft een regeringswoordvoerster woensdag laten weten.

Regering

De leider van oppositionele Liberalen zei dat Harper hem had verteld dat het om een motie van vertrouwen gaat, meldden Canadese media.

Als een dergelijke motie het niet zou halen, betekent dat de val van de regering van premier Stephen Harper en komen er vervroegde verkiezingen.

Liberalen

In het parlement heeft Harper de steun nodig van de Liberalen, die de missie vooralsnog alleen willen voortzetten als het Canadese leger de gevechtstaken staakt en zich alleen nog maar bezighoudt met de opleiding van het Afghaanse leger.

Twee andere oppositiepartijen zijn sowieso tegen.

Stemming

Het is de bedoeling dat na debat de motie eind maart in stemming wordt gebracht, als andere NAVO-lidstaten hebben voldaan aan de voorwaarde van de Canadese regering voor verlenging.

Harper eist van de bondgenoten dat de 2500 Canadese militairen in Zuid-Afghanistan minimaal duizend man versterking krijgen.

Binnenlandse druk

De premier, die onder grote binnenlandse druk staat, dreigt anders volgend jaar de Canadese manschappen naar huis te halen.

Vooralsnog is geen enkel NAVO-land bereid gebleken die troepen te leveren. Canada heeft al 78 militairen verloren in Zuid-Afghanistan, waar ook Nederlandse militairen actief zijn.