BRUSSEL - Ministers van Defensie van de 26 NAVO-landen praten donderdag en vrijdag in Litouwen over een nieuwe strategie voor de internationale troepenmacht ISAF en over het sturen van meer militairen naar Afghanistan.

Vooral in het samenspel tussen landen onderling en dat tussen militairen en internationale organisaties die zich richten op de civiele wederopbouw moet veel veranderen.

Verbeterde coördinatie

"Verbeterde coördinatie tussen de verschillende organisaties is daarbij van belang", schreef minister Eimert van Middelkoop (Defensie) deze week aan de Tweede Kamer.

Betrokkenen in Kabul houden het erop dat het een chaos is binnen de internationale gemeenschap in Afghanistan.

Meer en beter

Ook op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel is duidelijk dat het "meer en beter" moet, al is de omvang van ISAF de afgelopen twee jaar al wel gegroeid naar 43.000 militairen uit 39 landen.

Ook zitten er nog eens 13.000 Amerikanen buiten ISAF om in de operatie Enduring Freedom. Zij jagen op de Taliban of houden zich bezig met de training van Afghaanse politie en leger.

Militairen

De ISAF-leiding vraagt nu nog om twee extra bataljons, om meer transporthelikopters en om meer teams die het Afghaanse leger en politie kunnen trainen. In totaal zou het neerkomen op ongeveer 7000 extra militairen.

Gates

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates had eerder al de bondgenoten onder druk gezet, maar deed dat woensdag voor vertrek naar Litouwen nog eens over.

De onwil van andere landen om meer militairen te leveren, "werpt een schaduw over de toekomst van de alliantie" zei Gates. Hij kondigde aan een 'zeurkous' te zullen zijn tijdens de vergadering in Vilnius.

Tactiek

Behalve naar meer mannen en vrouwen op de grond zoeken de ministers donderdag ook naar een nieuwe tactiek. Die is nodig om de behaalde successen van de afgelopen tijd te behouden.

Zo is er relatieve rust in een groot deel van het land en gaan er veel meer kinderen naar school dan een aantal jaren geleden.

Gevochten met de Taliban wordt er nog altijd, maar volgens de NAVO speelt 70 procent van de gevechten zich af in 10 procent van het land. In die andere 90 procent van Afghanistan is het een stuk veiliger.

onrustig

Binnen de NAVO was het de afgelopen tijd onrustig. Vooral Gates schopte de bondgenoten tegen de schenen. Eerst zei hij dat de NAVO-landen in het zuiden niet weten hoe je een antiguerillaoperatie uitvoert.

Nederlanders, Canadezen en Britten voelden zich aangesproken, maar Gates haastte zich om Van Middelkoop te bellen met de mededeling dat hij Nederland niet had bedoeld.

Duitsland

Daarna zette Gates het debat in Duitsland op scherp door zijn Duitse collega in een ongebruikelijk harde brief ertoe aan te sporen militairen naar het zuiden te sturen.

Duitsland zit nu met 3500 militairen in het noorden van Afghanistan, maar weigert ze naar het gevaarlijke zuiden van het land te sturen.

Canada

Na Gates trokken ook de Canadezen aan de bel. Als er niet meer hulp komt, trekken we ons terug, dreigde de Canadese regering. NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer was al dat publieke geruzie een doorn in het oog.

Hij pleitte ervoor het debat weer achter gesloten deuren te voeren omdat nu de "verkeerde indruk" ontstaat dat er geen solidariteit is binnen de NAVO.

Uruzgan

Nederland kan ondertussen niet veel meer doen dan doorgaan met het werk in Uruzgan. Het kabinet heeft toegezegd tot eind 2010 te blijven en heeft geen onderhandelingspositie meer om van andere ISAF-landen iets te eisen.