UTRECHT - Voor drievoudige poging tot moord op medewerkers van de Sociale Dienst in Zeist is woensdag voor de rechtbank in Utrecht zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 23-jarige Farid B. uit Zeist.

B. veroorzaakte op 9 oktober 2006 volgens officier van justitie W. Nijkerk "een bloedbad" in het gebouw van de Sociale Dienst in Zeist.

Hij stak met een mes in op de hoofden en halzen van een beveiliger en twee baliemedewerksters. Twee van de slachtoffers raakten levensgevaarlijk gewond aan hun hals, de derde had breuken in haar gezicht en een snijwond bij haar oor.

Zwijgrecht

De verdachte, die zich woensdag op zijn zwijgrecht beriep, verklaarde tegenover de politie dat hij "zijn recht wilde halen". Zijn uitkering was stopgezet omdat hij zich niet aan afspraken zou hebben gehouden.

Naar zijn zeggen bereidde hij zijn bezoek aan de Sociale Dienst voor door "als een slager" de twee messen te slijpen die hij meenam.

Psychose

Gedragsdeskundigen kwamen tot de conclusie dat B., die lijdt aan schizofrenie, tijdens de aanval in het voorstadium van een psychose verkeerde.

Zij verschilden van mening over de mate van ontoerekeningsvatbaarheid. Officier Nijkerk stelde dat B. slechts verminderd toerekeningsvatbaar was.

Celstraf

Daarom eiste hij naast tbs ook een celstraf. Bovendien vond hij dat B. in totaal ruim 15.000 euro smartengeld moest betalen aan twee slachtoffers.

Raadsvrouw S. Dogan vond de frustratie van haar cliënt begrijpelijk, omdat de bezwarencommissie van de Sociale Dienst inmiddels heeft geconcludeerd dat zijn uitkering onterecht was stopgezet.

Bovendien zou B., die volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn, in een psychiatrisch ziekenhuis moeten worden behandeld.