DORDRECHT - De 16-jarige jongen uit Hendrik-Ido-Ambacht die het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt van het doodsteken van een 18-jarige plaatsgenoot blijft langer vastzitten.

Zijn voorlopige hechtenis is met dertig dagen verlengd, liet een woordvoerster van het OM woensdag weten. Het OM verdenkt hem van moord.

Begin januari besloot de rechter-commissaris ook al tot een verlenging met dertig dagen van de voorlopige hechtenis.

De 18-jarige jongen kwam op 23 december door messteken om het leven. De gewelddadige dood veroorzaakte veel commotie in het Zuid-Hollandse dorp.

Twee andere verdachten werden in januari op vrije voeten gesteld. De jongens van 17 en 18 jaar en vrienden van het slachtoffer blijven wel verdacht van de poging tot doodslag die aan de steekpartij voorafging.

Pesten

De 16-jarige verdachte zou voorafgaand aan de fatale steekpartij flink zijn gepest door het slachtoffer en de andere twee verdachten. Dat bleek in januari uit een brief van de school van de 16-jarige aan medeleerlingen, ouders en verzorgers.

De brief was geschreven door Frans Coers, directeur van het Walburg College in Zwijndrecht. Hij schreef dat het moeilijk was om te geloven dat een leerling van zijn school betrokken was bij de steekpartij.

Wanhoopsdaad

Volgens Coers hadden de leerlingen van zijn school het er erg moeilijk mee dat de vermoedelijke dader, hun medescholier, tot deze wanhoopsdaad kwam. De directeur doelde op de pesterijen en vernederingen die de 16-jarige verdachte onderging voorafgaand aan het vermoedelijke misdrijf.

Hij vertelde dat de leerlingen "absoluut niet goedkeurden wat er was gebeurd, maar dat ze zich goed konden voorstellen dat bij iemand die zo werd vernederd, de stoppen doorsloegen".