N'DJAMENA - De regeringstroepen hebben de opstand in de hoofdstad N'Djamena en de rest van Tsjaad bedwongen. Dat heeft president Idriss Déby woensdag op een persconferentie gezegd.

Het was de eerste keer dat hij in het openbaar verscheen sinds de rebellen in het zaterdag N'Djamena binnenvielen en korte tijd het presidentieel paleis belegerden.

Déby liet weten dat een deel van de aanvallers is opgepakt, een deel is gevlucht en een ander deel een goed heenkomen zoekt richting Sudan. "We zitten hen op de hielen en zullen ze te grazen nemen voor ze terug zijn in Sudan", aldus de president.

Ooggetuigen meldden hoe aanvalshelikopters opstegen uit de hoofdstad om de opstandelingen te beschieten.

Opstand

De regering van Tsjaad stelt dat het oostelijke buurland achter de opstand zat, die het afgelopen weekeinde tot bloedige taferelen leidde in de hoofdstad.

Bewoners kwamen woensdag voor het eerst in vier dagen tijd hun huizen uit, aldus de Britse omroep BBC. Hulpverleners verzamelden stoffelijke overschotten van de straten.

Gewond

In N'Djamena raakten circa duizend mensen gewond en zijn talloze huizen beschadigd geraakt. Meer dan 20.000 mensen zijn Tsjaad ontvlucht en hebben een veilig heenkomen gezocht in Kameroen en Nigeria.

De Franse minister van Defensie Hervé Morin bezocht Déby woensdag om zijn steun uit te spreken voor de regering van het Afrikaanse land.

De voormalige kolonisator heeft ruim duizend man in het land, maar die hielden zich tijdens de gevechten afzijdig. Wel vliegen Franse straaljagers en verkenningsvliegtuigen langs de grens met de Sudanese crisisregio Darfur, die grenst aan Tsjaad.

Darfur

Het geldt volgens het westen als een feit dat buurland Sudan de rebellen steunt. Dat heeft weer alles te maken met het geweld in Darfur. De opstandelingen daar zijn van dezelfde etnische groep als Déby en volgens Sudan krijgen ze ook alle steun van Tsjaad.

Volgens Tsjaad steunde Sudan de rebellen om zo te voorkomen dat de buitenwereld inzicht krijgt in de mogelijke betrokkenheid van de Sudanese regering bij het bloedvergieten in Darfur.

Juist vorige week zou een vredesmacht van de Europese Unie in het oosten van Tsjaad neerstrijken om de vluchtelingen uit Darfur te beschermen. Die missie is door de opstand vertraagd.