AMSTERDAM - Justitie in Amsterdam hoopt in september te kunnen beginnen aan het inhoudelijke proces rond een aantal geruchtmakende liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

In dat proces wordt ook een aantal pogingen en plannen tot moorden meegenomen, alsmede de liquidatie van twee jonge Joegoslaven in 1993.

Dat bleek woensdag tijdens een voorbereidende rechtszitting in de zaak-Thomas van der Bijl, de Amsterdamse cafébaas die in april 2006 werd doodgeschoten.

Jesse R.

Een van de centrale figuren in al die zaken is Jesse R., die onlangs door Marokko aan Nederland werd overgeleverd. Voor het bewijs steunt het Openbaar Ministerie in belangrijke mate op de talrijke verklaringen die kroongetuige Peter la Serpe in een reeks zaken heeft afgelegd.

Dubbele moord

Naast de zaak-Van der Bijl gaat het om de moorden op vastgoedhandelaar Kees Houtman en oud-voorzitter Nedim Imaç van voetbalclub Türkiyemspor.

Voorafgaand aan de zitting rond Van der Bijl, verscheen verdachte Raymond V. pro forma voor de rechter in de zaak rond de twee Joegoslaven, wier verkoolde lijken op 1 april 1993 werden gevonden in en naast een uitgebrande auto op een parkeerplaats in Ouderkerk aan de Amstel.

Ook in die zaak lijkt La S. verhelderende verklaringen te hebben afgelegd, onder meer tegen Jesse R.

Opdrachtgever

In elk geval Jesse R. en de veronderstelde 'moordmakelaar' Fred R. lijken, indien justitie het bewijs tegen hen rond krijgt, een levenslange gevangenisstraf te riskeren. Tegen de mogelijke opdrachtgever van een aantal liquidaties, Dino S., is een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd.

Als hij wordt gepakt, zou ook hem het lot van levenslang in de cel beschoren kunnen zijn. Dino S. staat te boek als goede vriend van Willem Holleeder. Laatstgenoemde is tot dusver alleen als getuige gehoord in de liquidatiezaken, die de verzamelcodenaam Passage hebben gekregen.

Endstra

De veelbesproken liquidatie van vastgoedtycoon Willem Endstra valt niet onder de paraplu van Passage. De verdachten die op verdenking hiervan vastzitten, zullen apart worden berecht. De Amsterdamse politie heeft Holleeder en Dino S. als potentiële opdrachtgevers van de moord op Endstra genoemd, maar van een officiële verdenking is vooalsnog geen sprake. Holleeder werd eind vorig jaar veroordeeld voor onder meer het stelselmatig afpersen van Endstra.