AMSTERDAM - De Surinaamse broers Deepak en Satish Kalpoe, die in verband zijn gebracht met de verdwijning van Natalee Holloway, mogen een rechtszaak tegen de Amerikaanse tv-psycholoog Dr. Phil doorzetten. Dat heeft een rechter in Los Angeles bepaald.

Dr. Phil en de tv-zender waarvoor hij werkt, CBS, hadden de rechter gevraagd de rechtszaak tegen te houden.

De broers Kalpoe beschuldigen de tv-psycholoog, die voluit Phil McGraw heet, van smaad. In november 2005 waren in het programma Dr. Phil geluidsopnamen te horen van een gesprek dat een privé-detective voerde met een van de broers, Deepak.

Gemanipuleerd

Volgens de broers zijn de opnamen zodanig gemanipuleerd dat het lijkt alsof Deepak toegeeft dat Satish, de Nederlander Joran van der Sloot en hij seks hadden met Natalee Holloway.

De 18-jarige Amerikaanse Holloway verdween in mei 2005 spoorloos op Aruba, waar ze met schoolvriendinnen op vakantie was. Ze werd voor het laatst gezien toen zij in gezelschap van Van der Sloot en de gebroeders Kalpoe een bar verliet.

Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut heeft bevestigd dat er met de opnamen is geknoeid. De broers stapten eind 2006 naar de rechter.

Van der Sloot

De advocaat van de broers, William Cremer, zei te geloven dat zijn cliënten sterker zijn komen te staan in hun zaak tegen Dr. Phil door de bekentenis die Van der Sloot heeft gedaan tegenover een informant van de Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries.

De bekentenis was zondag op de Nederlandse tv te zien bij SBS6 en werd een dag later uitgezonden door de Amerikaanse tv-zender ABC.