AMSTERDAM - De 40-jarige Raymond V., verdacht van een dubbele moord in april 1993, heeft een bekentenis afgelegd. V. zou twee Joegoslaven in Ouderkerk aan de Amstel hebben doodgeschoten, om hun lijken vervolgens in brand te steken.

Zijn advocaat, Daniël Fontein, betoogde woensdag voor de rechtbank dat aan de waarde van V.'s verklaring allerwege getwijfeld moet worden.

Raymond V., die in november werd gearresteerd, lijdt aan de ziekte van Huntington. Hij moest woensdag pro forma voorkomen. Dat ging nauwelijks: De ziekte leidt tot onophoudelijk oncontroleerbaar bewegen, V. was voor zijn rechters nog maar net verstaanbaar. Volgens Fontein leidt het aftakelingsproces onvermijdelijk tot de dood. Er is geen medicijn tegen de ziekte van Huntington, aldus Fontein.

Jesse R.

Jesse R., door Marokko onlangs uitgeleverd aan Nederland in het kader van een aantal liquidatiezaken, geldt tevens als verdachte in de zaak.

Zijn naam, evenals die van twee anderen, is genoemd door Peter la Serpe, kroongetuige in een reeks liquidatiezaken. De naam van Raymond V. heeft hij niet genoemd, benadrukte raadsman Fontein. Een aantal andere getuigen heeft wel belastend verklaard over V.

Futiliteit

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de beide slachtoffers, de 19-jarige Serviër Djordje Ilic en de 22-jarige Bosniër Salim Hadziselimovic, "waarschijnlijk om een futiliteit uit het leven geholpen". Advocaat Fontein zegt dat er sprake is van een reeks motieven, variërend van een ripdeal tot verkrachting van de zus van V.

Compassie

Volgens officier van justitie Sabine Tammes heeft het OM compassie met de deplorabele gezondheidstoestand van V., maar gaat het om "werkelijk een gruwelijke moord". Van opheffing van het voorarrest, waar raadsman Fontein om verzocht, kon wat het OM betreft geen sprake zijn.

De rechtbank besliste dienovereenkomstig, omdat er voldoende aanwijzingen zijn voor V.'s betrokkenheid. V., die momenteel in het penitentiair ziekenhuis in Scheveningen verblijft, werd destijds gearresteerd samen met twee vrouwen. Zij zijn inmiddels wel op vrije voeten.

Motieven

De bekentenis van Raymond V. komt erop neer dat hij de dubbele moord in zijn eentje heeft gepleegd. De slachtoffers verbleven bij hem thuis. In zijn verklaringen heeft hij vijf verschillende motieven genoemd, wat de bekentenis er volgens Fontein niet betrouwbaarder op maakt.

Ziekte

De raadsman wees er verder op dat V. destijds omging met Jesse R. en nog een andere verdachte in de zaak. De ziekte van Huntington is volgens Fontein echter de belangrijkste factor die de betrouwbaarheid van V.'s bekentenis ondergraaft. De ziekte tast de hersenen aan, aldus de raadsman, met onder meer geheugenverlies en wanen als mogelijk gevolg.

Het proces tegen V. wordt later dit jaar voortgezet.