ROME - De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft woensdag het parlement ontbonden. Het land kan zich nu opmaken voor parlementsverkiezingen. Die zullen plaatshebben op 13 en 14 april, zei minister van Transport Alessandro Bianchi.

Senaatsvoorzitter Franco Marini maakte dinsdag bekend dat hij niet was geslaagd als formateur een tijdelijke regering te vormen die de kieswet zou moeten aanpassen. Oppositieleider Silvio Berlusconi wilde hieraan niet meewerken. Hij wil de kieswet pas na de verkiezingen veranderen.

Romano Prodi bood kortgeleden zijn ontslag aan als premier nadat zijn brede centrumlinkse coalitie haar meerderheid in de Senaat had verloren na het vertrek van de kleine coalitiepartner Udeur.

Instabiliteit

In het parlement hebben kleine partijen een onevenredig grote stem. In het huidige parlement zitten 39 partijen. Dit leidt tot grote instabiliteit. Daarom wilde Napolitano de kieswet aanpassen vóór hij nieuwe verkiezingen zou uitschrijven. Hij zei teleurgesteld te zijn dat dit niet is gelukt.

De verkiezingen bieden een kans aan de 71-jarige Berlusconi om weer aan de macht te komen. De miljardair staat er goed voor in de peilingen. Zijn grootste tegenstrever wordt de burgemeester van Rome, de 52-jarige Walter Veltroni.

Prodi heeft gezegd zich niet opnieuw kandidaat te zullen stellen voor het premierschap. Hij trekt zich terug uit de politiek.