AMSTERDAM - In heel Nederland zijn om 20.00 uur met twee minuten stilte de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog, latere oorlogshandelingen en vredesmissies. Op de Dam in Amsterdam legden koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander kort daarvoor een krans bij het Nationaal Monument.

Bij de nationale herdenkingsplechtigheid op de Dam hield burgemeester J. Cohen van Amsterdam een toespraak. Cohen zei dat Nederlanders moeten beseffen waarom vreedzaam naast elkaar leven zo wezenlijk is, ook al heb je de oorlog niet meegemaakt. Hij vindt dat je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog moet kennen om de samenleving te begrijpen. “Wie dit weet en begrijpt kan open staan voor de ervaringen en trauma's die anderen in ons midden, in andere oorlogen, hebben opgelopen”, aldus Cohen.

De 17-jarige scholier Branko van Hulst uit Heemskerk mocht zijn zelfgeschreven gedicht Oorlog Voorbij voorlezen. De leerling uit Noord-Holland was de winnaar van de dichtwedstrijd Zo Gedacht, Zo Gedicht. Deze dichtwedstrijd was bedoeld om jongeren actief te betrekken bij de dodenherdenking en de bevrijdingsdag.

De 13-jarige Jelle Harpenau uit Oudkarspel draagt zijn gedicht voor bij het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding in Haarlem maandag. De afsluiting van de bevrijding wordt traditiegetrouw afgesloten met een concert op en rond de Amstel voor theater Carré in Amsterdam. Koningin Beatrix zal dit concert bijwonen.