STOCKHOLM/LONDEN - De Zweedse politie ondervraagt nog steeds de man die donderdag is aangehouden op de luchthaven van de Zweedse stad Västeras omdat hij in een toilettas in zijn handbagage een pistool had. De man, de 29-jarige Zweed Karem Chatty, wordt officieel vastgehouden wegens verboden wapenbezit.

Zijn advocaat heeft zondag gezegd dat zijn cliënt alle aantijgingen ontkent. De politie kan Chatty tot maandagmiddag vasthouden. Een rechter moet beslissen of hij daarna nog in hechtenis mag worden gehouden. Volgens de Zweedse militaire inlichtingendienst was Chatty van plan het vliegtuig van Ryanair waarmee hij naar Londen zou vliegen, op een Amerikaanse ambassade in Europa te laten neerstorten.

Maar directeur Margareta Linderoth van de Zweedse veiligheidspolitie Säpo ontkende met grote beslistheid dat dat het geval was. Zij ontkende ook dat de politie op zoek is naar vier vermeende handlangers van Chatty, die een Zweedse moeder en een Tunesische vader heeft.

De advocaat van Chatty, Nils Uggla, zei tegen Zweedse media dat zijn cliënt alle verdachtmakingen van de hand wijst. Uggla, die Chatty al een aantal malen had bijgestaan als advocaat in strafzaken, zei dat zijn cliënt een verklaring heeft voor het pistool dat in zijn bagage is aangetroffen. Verder mag hij van de justitie niets zeggen over wat hij met zijn cliënt besproken heeft.

Uggla zei ook dat hij niets gehoord heeft over plannen om een vliegtuig te laten neerstorten op een Amerikaanse ambassade. Hij zei zijn cliënt te kennen als iemand die sinds een aantal jaren niets meer met geweld te maken wil hebben. "Ik was dan ook erg verbaasd toen ik hoorde dat hij de verdachte was."

Vast staat wel dat Chatty zich nog niet zo heel lang geleden heeft bekeerd tot de islam en dat hij in de Verenigde Staten vlieglessen heeft gehad. Dit laatste roept herinneringen op aan de aanslagen van bijna een jaar geleden op New York en Washington, die uitgevoerd werden door kapers die in de VS vlieglessen hadden gehad.

In september 1996 begon Chatty met vlieglessen aan een opleiding in Conway in de Amerikaanse staat South Carolina. Een directielid van de vliegschool, Robert Sunday, bevestigde dat tegenover de Amerikaans nieuwszender ABC. "Na een paar maanden hebben wij hem weggestuurd omdat hij onvoldoende vorderingen maakte. Hij bakte er gewoon niks van."

Omdat zijn visum gekoppeld was aan de opleiding, moest Chatty de VS verlaten nadat hij van de vliegschool gestuurd was, zei Sunday. Dat deed hij kennelijk echter niet meteen. Hij heeft volgens de Britse krant Sunday Telegraph in elk geval nog enkele maanden in Pembroke Pines in Florida gewoond en hij zou na Conway nog een aantal vliegscholen hebben bezocht.

Islam

In 1998 bekeerde de 29-jarige Zweed zich tot de islam. Bij zijn aanhouding vertelde hij dat hij samen met ruim twintig anderen op weg was naar een islamitische conferentie in Birmingham. De organisatoren van de conferentie zeiden niet te weten of Chatty tot de deelnemers aan de bijeenkomst behoorde. "Wij kennen hem niet en wij hebben geen contact met hem gehad", zei Abu Kahadeejah van de organisatie.

Na de aanslagen van 11 september vorig jaar heeft de Zweedse veiligheidsdienst Chatty ondervraagd om vast te stellen of hij banden onderhield met de terreurorganisatie al-Qaeda van Osama bin Laden. Na zijn aanhouding heeft de Zweedse politie in Chatty's flat informatie over extremistische islamitische organisaties gevonden, zo deelde een woordvoerder mee. Maar er zijn geen aanwijzingen gevonden over banden van de Zweed met al-Qaeda of andere militante organisaties.