DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft woensdag de 38-jarige Ossenaar A.K. veroordeeld tot 21 maanden cel onder meer omdat hij vorig jaar vanuit de gevangenis heeft geprobeerd misdaadverslaggever Peter R. de Vries af te persen.

K. zit een celstraf van acht jaar uit omdat hij een huurmoordenaar opdracht heeft gegeven drie mensen uit de weg te ruimen. De zaak kwam aan het licht door een tv-uitzending van De Vries.

K. wilde van de misdaadverslaggever de originele audio-opnames waarop de beoogde liquidaties werden besproken.

Hij dacht ten onrechte dat De Vries die bezat en verzekerde de misdaadverslaggever dat hij 'grote problemen' zou krijgen als hij ze niet aan hem zou geven.

Telefoontap

De straf valt drie maanden lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat had twee jaar geëist. De rechtbank is het met raadsman H. van Dijk eens dat het OM gebruik heeft gemaakt van onwettig verkregen telefoontaps om de bewijsvoering rond te krijgen.

De advocaat had daarom gevraagd het OM niet-ontvankelijk te verklaren, maar zover wilde de rechtbank niet gaan. K. had kunnen weten dat zijn telefoongesprekken vanuit de gevangenis werden opgenomen, al had de directie hem daarvan op de hoogte moeten stellen, vond de rechtbank.

Intimidatie

Misdaadverslaggever De Vries is niet de enige die het slachtoffer is geworden van de intimidatiepraktijken van K.: ook zijn vriendin, een medegevangene, zijn voormalige advocaat Jan-Hein Kuijpers, zijn schoonzoon en broer zijn door hem zijn bedreigd en/of mishandeld. De Ossenaar gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.