DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee stelt een diepgaand onderzoek in naar de beveiliging van luchthaven Schiphol.

Dat gebeurt op verzoek van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie. Bij het onderzoek worden ook andere diensten betrokken.

Aanleiding voor het onderzoek is een SBS-reportage waarin journalist Alberto Stegeman laat zien hoe hij via de personeelsingang van Schiphol een nepbom aan boord van een vliegtuig wist te smokkelen.

Hij slaagde hierin door vermomd als platformmedewerker op pad te gaan met de toegangspas van iemand anders.

Onderzoek

"Dat gaan we natuurlijk meteen onderzoeken'', reageerde Hirsch Ballin. "Als blijkt dat het verhaal klopt, dan zullen we onmiddellijk maatregelen moeten nemen.''

De minister zegt zo mogelijk nog voor de uitzending van de reportage, komende zondag, lekken in de beveiliging te dichten. "Want zoiets mag absoluut nooit gebeuren.''

Tweede Kamer

De Tweede Kamer reageerde woensdag verontrust en wil snel opheldering van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken.

GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough: "Er wordt voortdurend gesproken over mogelijke aanslagen. Alle maatregelen die genomen kunnen worden, moeten worden genomen om dit soort dingen te voorkomen.''

Haar fractie kan rekenen op voldoende steun voor een snel debat met de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

De VVD vindt het buitengewoon verontrustend dat een journalist met een nepbom aan boord van een vliegtuig kan komen. Kamerlid Fred Teeven vreest dat er ondanks de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen, nog steeds sprake is van een ' beveiligingslek'.

SP

Dat lek moet worden gedicht door de strenge veiligheidsregels die gelden voor passagiers op Schiphol ook op te leggen aan personeel dat op de luchthaven werkt.

Dat constateert SP'er Jan de Wit "Het is heel ernstig dat de achterdeur bij wijze van spreken gewoon open staat. Wat ons betreft moeten de veiligheidsregels worden aangescherpt. Bij uitstek voor Schiphol geldt natuurlijk dat de risico's gigantisch zijn.''

CDA

Het CDA heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan minister Hirsch Ballin. De regeringspartij wil weten in hoeverre de beveiliging op de luchthaven waterdicht is.

Uiterlijk maandag moet het kabinet schriftelijk uitleg geven over de kwestie. Daarna wordt definitief besloten of er een spoeddebat volgt.

100-procentscontrole

Hirsch Ballin herinnerde er woensdag aan dat hij de Kamer al heeft gemeld dat Schiphol komende zomer een 100-procentscontrole zal invoeren voor het personeel.

Het betreft een fysieke controle van personeel dat zich naar het beschermd gebied van de luchthaven begeeft. Daartoe wordt het aantal toegangen tot deze kwetsbare zone teruggebracht en een controlesysteem met een irisscan gebruikt.