LONDEN - Vijftig mensen in Groot-Brittannië zijn bereid om in het Midden-Oosten een zelfmoordaanslag te plegen. Een vooraanstaande militante moslim die Britse vrijwilligers rekruteert voor de heilige oorlog, Hassan Butt, zegt in de krant The Sunday Times dat hij is benaderd door mensen die martelaar willen worden in Israël.

Een Britse moslim blies zichzelf vorige week op in een bar in Tel Aviv en sleurde drie mensen mee in de dood. De explosieven van een andere Brit gingen niet af, waarop de man de vlucht koos.

Butt beweert dat hij de twee mannen kende en stelt dat zij de eersten zijn van een groot aantal Britten die bereid zijn op dezelfde manier te sterven. “Het aantal nadert de vijftig. Ze zijn jaar tot achter in de dertig.” Hij beweert dat twintig van hen zeer serieus zijn. De mannen zouden in Groot-Brittannië wonen, maar familie hebben in Pakistan, India en Bangladesh.

“Ze wachten op het juiste moment, op de juiste mensen. Je doet zoiets niet zomaar alleen, je doet het als organisatie. Het gaat erom ze door te lichten, te beproeven, zeker weten dat het ze serieus zijn.En als dat allemaal klopt, geloof me, dan worden ze gebruikt”, aldus Butt.