DEN HAAG - Het kabinet is nog altijd verdeeld over de invoering van een boerkaverbod. CDA-ministers en ook sommige PvdA-bewindslieden willen volgens ingewijden een ruimer verbod voor gezichtsbedekkende kleding dan PvdA-minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft voorgesteld.

Zij stelt een beperkt boerkaverbod voor op scholen en voor ambtenaren. Het CDA vindt dat zo'n verbod bijvoorbeeld ook voor reizigers in het openbaar vervoer zou moeten gelden. Ook onder anderen PvdA-minister Ronald Plasterk van Onderwijs vindt de huidige plannen niet ver genoeg gaan en dringt aan op een aanscherping van het voorstel.

Andere bewindslieden van de PvdA als Ella Vogelaar (Integratie) en Nebahat Albayrak (Justitie) zouden daar tegen zijn.

Verbod

Vanuit PvdA-kringen kwam woensdag het verwijt dat vooral CDA-minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie zich om juridische redenen verzet tegen een ruimer boerkaverbod. Diverse bronnen in zijn omgeving ontkennen echter ten stelligste dat Hirsch Ballin dwarsligt en benadrukken dat hij juist bruggen probeert te slaan en naar mogelijkheden zoekt om andere keuzes te maken.

De ministerraad bespreekt de gevoelige kwestie vrijdag opnieuw. Nadat de bewindslieden er afgelopen vrijdag niet waren uitgekomen, lieten ze weten dat alleen nog de puntjes op de i moesten worden gezet. Inmiddels zou er gesproken worden over mogelijke toevoegingen aan het oorspronkelijke voorstel.

Motie

Eerder deze maand bleek al dat het kabinet geen algemeen boerkaverbod zal invoeren, omdat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst. De Tweede Kamer heeft eind 2005 op initiatief van Geert Wilders gevraagd om een verbod op het dragen van boerka's. Later werd nog eens een soortgelijke motie aangenomen.

De moties kregen een Kamermeerderheid dankzij de steun van coalitiefractie CDA. Omdat de bewindslieden in het vorige kabinet-Balkenende verschillend dachten over zo'n verbod, werd er uiteindelijk geen besluit genomen.

Voorstel

De PVV en VVD vinden het maar niks dat het kabinet geen algemeen verbod wil invoeren. De partijen proberen daarom elk afzonderlijk via een eigen initiatiefwetsvoorstel om gelaatsbedekkende kleding te verbieden. De PVV wil een verbod op het dragen van een boerka en de iets minder verhullende nikab op straat, op straffe van een fikse boete. De VVD bepleit een algemener verbod op gezichtsbedekking, waaronder ook bivakmutsen en integraalhelmen vallen.