LELYSTAD - In een laboratorium van het bedrijf Pepscan in Lelystad heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een grote brand gewoed.

Volgens een woordvoerder van de brandweer was het vuur aan het begin van de ochtend onder controle. Het BioScience Center waar het bedrijf is gevestigd, is een bedrijfsverzamelgebouw van de Wageningen Universiteit (WUR).

De brand brak tegen twee uur uit. Het vuur woedde hevig, vooral omdat zich in het laboratorium aan de Runderweg brandbare stoffen zoals ethanol en methanol bevinden.

Dieren

Een woordvoerder van de WUR benadrukt dat er in het afgebrande pand niet met chemische of radioactieve stoffen noch met genetisch gemodificeerd materiaal werd gewerkt. Ook waren in het laboratorium geen levende dieren aanwezig.

Het dak van het gebouw raakte zwaar beschadigd en waaide weg. De bedekking, die veel asbest bevat, kwam honderd meter verder in een bouwland terecht en smeult daar na. Het laboratorium staat niet in de buurt van woonhuizen en er was dus geen directe bedreiging voor de volksgezondheid.

Schade

Door de brand is volgens de woordvoerder grote materiële schade ontstaan. Pepscan houdt zich als een van de weinige bedrijven ter wereld bezig met het ontwikkelen van biotechnologische geneesmiddelen en vaccins, onder meer voor oncologische toepassingen.

De brandweer in Lelystad kreeg hulp van naburige korpsen om het vuur onder controle te krijgen. Deskundigen beginnen woensdag met een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Of sprake is van brandstichting was 's ochtends nog niet bekend.