DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende heeft vicepremier Wouter Bos op zijn vingers getikt omdat de PvdA'er zijn voorkeur heeft uitgesproken voor Barack Obama, de Democratische presidentskandidaat in de Verenigde Staten.

"Het Nederlandse kabinet heeft geen voorkeur voor een Amerikaanse presidentskandidaat. En dat geldt ook voor de leden van het kabinet", zegt Balkenende in dagblad De Telegraaf. Zijn woordvoerder heeft woensdag deze uitlating bevestigd.

In een reactie zei Bos woensdag dat hij met zijn uitspraak over Obama niet de bedoeling had een kabinetssstandpunt te verwoorden. "Ik kreeg een vraag en ik heb gewoon mijn mening gegeven.

Als je zegt dat je hoopt dat Feyenoord kampioen wordt, is dat ook geen kabinetsstandpunt." Balkenende en Bos hebben de kwestie kort besproken, maar volgens Bos is er geen sprake van een conflict.

Inspirerend

Dinsdag noemde Bos Obama "het meest inspirerend". Maar in zijn wekelijkse gesprek met tv-zender RTL Z zei de minister van Financiën te verwachten dat de Democratische kandidaat Hillary Clinton meer kans maakt tegen de Republikeinse favoriet John McCain, omdat die laatste Obama in een rechtstreeks duel zal wegzetten als extreem links.

De keuze voor een Democraat of Republikein in het Witte Huis kan voor Nederland wel verschil maken, benadrukte Bos. Democraten hebben volgens hem de meeste neiging maatregelen te nemen om hun eigen economie te beschermen, wat schadelijk is voor de wereldhandel en dus ook voor Nederland.

Samenwerken

Daar staat volgens Bos tegenover dat Democraten waarschijnlijk meer willen samenwerken met Europese landen en minder snel militair zullen optreden in een ander land.