PEKING - China heeft zondag zeven namen toegevoegd aan de lijst met mensen die zijn bezweken aan SARS. In totaal zijn in het land 197 mensen overleden aan het Severe Acute Respiratory Syndrome. Het aantal besmettingen steeg met 163 naar 4125, maakte het Chinese ministerie van Volksgezondheid bekend.

In de Chinese hoofdstad zijn de laatste weken 15.000 mensen in quarantaine geplaatst in een poging de epidemie onder controle te krijgen.

In Hongkong overleden in het afgelopen etmaal vijf mensen aan SARS, waardoor het aantal dodelijke slachtoffers in de voormalige Britse kolonie op 184 is gekomen. Acht mensen raakten met de longziekte besmet. Het totale aantal infecties in Hongkong is gestegen naar 1629.

Film

Chinese filmproducenten willen in juli een film uitbrengen over de ernstige longziekte. De gevierde Chinese actrice Gong Li gaat daarin de hoofdrol spelen van een verpleegkundige die zichzelf opoffert in het gevecht met SARS, meldden zondag de staatsmedia. Gong is onder meer bekend van haar rol in 'Raise the Red Lantern'.

Mutatie

Wetenschappers in Hongkong hebben de ernstige en zeer besmettelijke longziekte zaterdag vergeleken met een ”moordenaar die zijn vingerafdrukken verandert”. Volgens hen muteert het Severe Acute Respiratory Syndrome in hoog tempo.

Door de mutatie zijn nu twee varianten van het virus in omloop in Hongkong en kunnen er snel meer uitingsvormen van SARS verschijnen. De onderzoekers van de Chinese universiteit in Hongkong zeggen tot die conclusie te komen na onderzoek naar het verloop van het virus in de afgelopen twee maanden.

“Deze verandering lijkt op een moordenaar die probeert zijn vingerafdrukken of uiterlijk te veranderen om ontdekking te voorkomen”, zei hoogleraar Dennis Lo op de radiozender RTHK. “De meeste virussen muteren. De vraag is of het verandert in een kwaadaardiger virus of in een afgezwakte vorm.”

Terugval

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zaterdag haar bezorgdheid uitgesproken over een aantal SARS-patiënten in Hongkong dat een terugval hebben gehad nadat ze uit het ziekenhuis waren ontslagen. De twaalf patiënten die na thuiskomst opnieuw SARS kregen, zijn voor zover bekend de enige ter wereld die opnieuw ten prooi vielen aan de longziekte.

Overleven buiten menselijk lichaam

Het SARS-virus kan bij kamertemperatuur urenlang en mogelijk zelfs dagenlang buiten het menselijk lichaam overleven. Die theorie van wetenschappers zou verklaren hoe mensen besmet kunnen raken met het Severe Acute Respiratory Syndrome zonder een patiënt te hebben gezien.

De internationale wetenschappers publiceren zondag de eerste wetenschappelijke gegevens over de overlevingsduur van het virus op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden, meldde de Amerikaanse krant de Washington Post zondag.

Besmetting

Het virus overleefde in onderzoeken meer dan 24 uur op een plastic ondergrond bij kamertemperatuur. Daaruit blijkt dat besmetting kan plaatsvinden via een deurklink, een tafelblad of een ander voorwerp. In menselijk afval overleefde het virus dat de longziekte veroorzaakt, meer dan vier dagen. Dat kan verklaren hoe SARS zich door complete flatgebouwen en ziekenhuizen heeft verspreid.

Duitse wetenschappers ontdekten dat een algemeen gebruikt ontsmettingsmiddel het virus niet doodde. Japanners meldden dat het virus lange tijd kan overleven in de kou, waaruit ze constateren dat SARS de winter kan overleven.

Harde cijfers

De wereldgezondheidsorganisatie WHO is tevreden dat er eindelijk harde cijfers zijn over het gedrag van het virus. “Hiervoor konden we alleen maar speculeren”, zei Klaus Stohr, een van de WHO-specialisten op het gebied. “Er is veel gespeculeerd over of de aanraking van voorwerpen een rol kon spelen. Dit onderzoek toont aan dat overdracht kan plaatsvinden door besmette handen of besmette voorwerpen.”