RIJSWIJK - De beveiliging van luchthaven Schiphol is zo lek als een mandje. Dat is de conclusie van journalist Alberto Stegeman na een undercoveronderzoek van drie maanden.

Het was volgens hem kinderlijk eenvoudig via de personeelsingang een nepbom aan boord van een vliegtuig te smokkelen en grote partijen drugs langs de douane te krijgen.

Stegeman toont zijn bevindingen zondagavond in het SBS-programma Undercover in Nederland. Een zegsman van SBS bevestigt woensdagochtend een verhaal hierover in het AD.

Het lukte Stegeman, vermomd als platformmedewerker met een toegangspas van iemand anders, een nepbom langs de beveiliging van Schiphol te smokkelen.

Woordvoerder

Een woordvoerder van de luchthaven wilde woensdagochtend niet reageren op dit specifieke voorval. Wel wilde hij kwijt dat Schiphol voldoet aan Europese regels en daarop geregeld wordt gecontroleerd.

Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat zijn organisatie niet verantwoordelijk is voor de toegangscontrole op Schiphol.

Dat is de luchthaven Schiphol zelf en die verzorgen zelf de beveiliging van alle niet vrij toegankelijke delen van het vliegveld, zoals bijvoorbeeld het platform waar de vliegtuigen staan.

Beveiliging

De marechaussee heeft wel de taak om toezicht op die beveiliging te houden. Dat gebeurt volgens woordvoerder Rob Stenacker ook. De marechaussee let op de uitvoering van de beveiligingstaken en houdt geregeld steekproeven.

Periodiek stuurt de marechaussee de bevindingen door naar justitie. "Het is aan justitie om eventueel iets met onze waarnemingen of adviezen te doen, als dat nodig is. Wij kunnen niets over onze bevindingen zeggen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt helemaal bij justitie.''