WASHINGTON - Het gevecht om de nominatie van de Republikeinse Partij voor de presidentsverkiezingen van november ligt na Super Tuesday weer wagenwijd open.

Wat de beslissende dag had moeten worden in de lange reeks voorverkiezingen veranderde langzaam in een verrassende zegetocht voor de conservatieve Mike Huckabee.

Favoriet John McCain ging als een stoomwals door het land en bracht zoals verwacht belangrijke grote progressieve staten op zijn naam. De overwinningen waren niet enorm maar in de staten waar het ertoe deed, bleef hij zijn tegenstanders voor.

In veel van de staten geldt bij de Republikeinen het winner-takes-all-systeem en McCain profiteerde daar optimaal van.

Mike Huckabee

De verrassing van de avond was evenwel de gewezen gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee. Zijn kandidatuur was volgens velen voorafgaand aan Super Tuesday zo goed als voorbij, maar niets bleek minder waar.

De ex-dominee boekte knappe en zwaarbevochten zeges in de staten West-Virginia, Georgia, Alabama, Arkansas en Tennessee.

Gevecht

"Ik denk dat we vanavond bewijzen dat we een keus zijn voor veel conservatieven en zeker in het zuiden. Misschien had Romney gelijk. Het is een tweemans gevecht. Het is alleen zo dat ik die andere man in de race ben", verklaarde Huckabee in Little Rock, Arkansas, ten overstaan van juichende aanhangers.

Mitt Romney

De gewezen gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, beleefde een dramatisch slechte start van de avond. De man die vooraf gezien werd als de belangrijkste tegenstander van topfavoriet McCain viste in belangrijke staten achter het net.

Pas aan het einde van de avond wist hij enkele dunbevolkte staten op zijn naam te brengen.

Grappen

Romney liet niet blijken dat het een ronduit tegenvallende dag voor hem moet zijn geweest. Opgewekt en met veel grappen sprak hij zijn aanhangers toe.

"We gaan door met de strijd, we gaan door tot aan de conventie. We gaan dit ding winnen en we gaan naar het Witte Huis".

Belangrijke winst McCain