VLODROP - In Vlodrop (Limburg) is dinsdagmiddag de Maharishi Mahesh Yogi overleden. Dat maakte een woordvoerder van de beweging van de Maharishi, de Transcendente Meditatie (TM), woensdagnacht bekend.

De Maharishi is 91 jaar geworden. Hij woonde sinds 1990 in Vlodrop, waar het wereldwijde centrum van de TM-beweging gevestigd is.

De Maharishi begon zijn beweging in 1957 in India. In de jaren zestig van de vorige eeuw groeide zijn populariteit snel. Hij trok toentertijd onder meer volgelingen zoals The Beatles.

India

De Maharishi stierf temidden van zijn naaste medewerkers. Hij zal naar India worden overgevlogen waar zijn lichaam na aankomst zal worden afgezonken in de heilige rivier de Ganges.

Directeur Paul Gelderloos van de Transcendente Meditatie beweging in Nederland heeft dat woensdag gezegd op het terrein van het wereldwijde centrum in Vlodrop (Limburg).

Het ritueel in de Ganges is alleen weggelegd voor heiligen, legde Gelderloos uit.

Onvermijdelijk

Volgens de Nederlandse Raja Willem, een van de geestelijk leiders van de beweging, zal dat gebeuren in het geografische centrum van India. Hij zei dat woensdag tijdens een door noodweer geplaagde bijeenkomst van leiders en volgelingen van de TM-beweging in Vlodrop in een met bloemen overladen tent.

Bij die gelegenheid zei minister van wetenschap en technologie van de beweging, de Amerikaanse fysicus John Hagelin, dat de laatste woorden van de Maharishi waren: "Mijn werk zit erop, de wereldvrede is onvermijdelijk". De overleden meester had volgens Raja Willem tot op dat moment 53 jaar lang 20 uur per dag gewerkt.

Toren

Hagelin en Willem benadrukten dat Vlodrop het wereldcentrum van de beweging zal blijven en dat de nieuwe leider, Maharaja Adhiraj Rajoraam, in Vlodrop zal wonen en werken. Binnen enkele maanden wordt op het terrein in Vlodrop een twaalf verdiepingen, ruim 51 meter hoge houten toren gebouwd.

Op elke verdieping komt een permanente tentoonstelling van de wetenschappelijke bevindingen van de beweging. Het huis, waarin de Maharishi momenteel ligt opgebaard, blijft internationaal communicatie- en conferentiecentrum, maar wordt ook bedevaartsoord, zei directeur Gelderloos woensdag.

Rouwperiode

Er wordt geen rouwperiode afgekondigd, aldus de woordvoerder. Op 28 januari trok de Maharishi zich terug als leider van de TM-beweging. Hij wilde, naar nu blijkt, zijn laatste dagen in stilte doorbrengen, aldus de woordvoerder.

Bij zijn terugtreden werd de TM-beweging verregaand gereorganiseerd. Wereldleider werd Maharaja Nader Raam. Dertien ministers en 27 zogenoemde raja's helpen hem. Zij krijgen de verantwoordelijkheid voor de beweging in de verschillende landen.

Een echte opvolger komt er niet. "Een spiritueel leider van dit formaat kun je niet vervangen", aldus de woordvoerder.

Aanhangers

In Vlodrop is een Vedische universiteit gevestigd. Die verspreidt de door de Maharishi ontwikkelde Vedische leer. Op het complex in Vlodrop wonen ongeveer vijfhonderd aanhangers van de Maharishi.

Vrijdag of zaterdag zal het lichaam naar India worden gevlogen.

Maharishi ligt woensdag opgebaard in zijn houten woon-werkverblijf naast het klooster St. Ludwig in Vlodrop.

Maharishi Yogi overleden