WASHINGTON - Super Tuesday is voor de Democratische presidentskandidaten Hillary Clinton en Barack Obama uitgedraaid op een avondje stuivertje wisselen.

De twee kandidaten gaven elkaar uiteindelijk niet veel toe en de krachtmeting eindigde in een gelijkspel. De strijd om de kandidatuur van de Democratische Partij voor de presidentsverkiezingen van november gaat onverminderd door.

De gewezen first lady blikte in de nacht van dinsdag op woensdag vooruit op een lange race. "Ik zie er naar uit door te gaan met onze campagne en ons debat over hoe ons land beter achter te laten voor de volgende generatie omdat dat mijn levenswerk is", aldus Clinton tegen haar aanhangers in New York.

Geen spelletje

Ze riep kiezers op vooral de issues niet uit het oog te verliezen. "Politiek is geen spelletje. Het gaat er niet om wie er voorloopt of achterloopt. Het gaat om uw levens, uw families uw toekomst. Samen zullen we Amerika heroveren (op de Republikeinen)."

Senator Barack Obama uit Illinois ziet de toekomst eveneens met vertrouwen tegemoet. "We hebben geen einduitslagen nodig om te weten dat onze tijd is gekomen", aldus een zelfverzekerde kandidaat.

"Onze tijd is gekomen. Onze beweging is echt en verandering komt eraan in Amerika. Wat begon als gefluister is aangezweld tot een koor dat niet tegengehouden kan worden. We moeten kiezen tussen verandering en meer van hetzelfde, tussen vooruitkijken en terugkijken", hield hij een dolenthousiaste menigte in Chicago voor.

Georgia

Obama begon de avond van Super Tuesday goed met winst in zijn thuisstaat en een indrukwekkende overwinning in de zuidelijk staat Georgia. De race verviel echter meteen daarna in stuivertje wisselen. Senator Clinton voor de staat New York herpakte zich door winst in haar thuisstaat en in Arkansas waar ze in een grijs verleden jarenlang naast haar echtgenoot in de gouverneurswoning doorbracht.

Ook in de aangrenzende conservatieve staten Tennessee en Oklahoma deed ze het goed. Zwaarbevochten overwinningen behaalde ze in de staten New Jersey en Massachusetts.

Veerkrachtig

Obama dreigde op een gegeven moment overvleugeld te worden door zijn tegenstreefster, maar toonde zich uiterst veerkrachtig. In de dunbevolkte prairiestaten en bergstaten boekte hij overtuigende overwinningen. Kansas, Colorado, Utah, Idaho, Minnesota en North Dakota schreef hij bij op zijn conto.

Clinton kwam vervolgens weer met een zwaarbevochten overwinning in de staat Arizona. Obama heeft de verkiezingsstrijd in de Amerikaanse staat Missouri nipt gewonnen.

De Democratische senator uit Illinois kreeg 49 procent van de stemmen tegen 48 procent voor zijn rivaal Hillary Clinton. De laatste haalt trouwens wel meer gedelegeerden binnen: vijftien tegen zes voor Obama.

Sinds 1900 koos de conservatieve staat in het midden van het land in de voorverkiezingen steeds de toekomstige president. Een keer zat Missouri er naast met Dwight Eisenhower in 1956.

De meeste gedelegeerden worden er districtsgewijs verdeeld, wat niet betekent dat degen met het groot totaalaantal stemmen ook de meeste gedelegeerden meekrijgt. De vetste buit van de avond, de staat Californië, ging uiteindelijk wel naar Clinton, maar daar geldt hetzelfde als in Missouri.

Onduidelijk

Het enige dat echt duidelijk is geworden na Super Tuesday is dat er nog niets is beslist. Hoeveel gedelegeerden beide kandidaten opstrijken met hun overwinningen is nog onduidelijk. Geen van de twee heeft er in ieder geval genoeg om de nominatie van de partij naar zich toe te trekken. Geen van beiden leed bovendien een echt smadelijke nederlaag waardoor ze zich gedwongen zouden zien op te geven.

Het strijdtoneel verplaatst zich nu gewoon naar staten als Virginia, Maryland in februari, Texas en Ohio in maart en Pennsylvania in april. "We hebben het gevoel een goede avond beleefd te hebben, maar deze wedloop is verre van afgelopen", aldus Clintons topstrateeg Mark Penn.

Prima avond

Obama's campagnemanager David Plouffe toonde zich eveneens zeer tevreden. "We hebben een prima avond gehad. We gaan momenteel aan de leiding wat betreft het aantal gewonnen staten en op het vlak van gedelegeerden zijn we dichtbij."

Super Tuesday