ROME - De Italiaanse president Giorgio Napolitano zal woensdag het parlement ontbinden en daarmee de weg effenen naar parlementsverkiezingen. Die zullen volgens het Italiaanse persbureau Ansa dan plaatshebben op 13 en 14 april.

De Italiaanse senaatsvoorzitter Franco Marini maakte dinsdag bekend dat hij niet was geslaagd in zijn functie als formateur van een tijdelijke regering. Dat hebben Italiaanse media gemeld.

Romano Prodi bood kortgeleden zijn ontslag aan als premier nadat zijn brede centrumlinkse coalitie haar meerderheid in de Senaat had verloren na het vertrek van een kleine coalitiepartner.

Kieswet

De 74-jarige Marini, een partijgenoot van Prodi, stond voor de zware taak een tijdelijke regering te formeren en daarmee een parlementsmeerderheid achter zich te krijgen die bereid is de kieswet te hervormen.

Napolitano wilde er zo voor zorgen dat er een einde komt aan de politieke versplintering en er in de toekomst meer stabiele regeringen worden gevormd. Pas daarna wilde het staatshoofd nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Kopstukken

Napolitano en ook Marini spraken de afgelopen dagen met tal van politieke kopstukken. Rechtse oppositieleiders, onder wie oud-premier Silvio Berlusconi, eisen evenwel per direct vervroegde verkiezingen.

Berlusconi staat er goed voor in de peilingen. De huidige kieswet werd eind 2005 ingevoerd, toen Berlusconi nog aan de macht was. Die wet wordt bekritiseerd omdat kleine partijen naar verhouding veel macht hebben.