WASHINGTON - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft officieel toegegeven dat enkele belangrijke terreurverdachten op een omstreden manier zijn verhoord.

CIA-directeur Michael Hayden erkende dinsdag de praktijk van waterboarding (gesimuleerd verdrinken) zo'n zes jaar geleden bij drie verdachten van het al-Qaeda terreurnetwerk.

Hayden gaf het waterboarden toe tijdens een zitting van de commissie Inlichtingen van de Senaat in Washington. Volgens de CIA-directeur was destijds, kort na 11 september 2001, de vrees voor nieuwe aanslagen bijzonder groot. Critici stellen de praktijk gelijk met folteren.

Omstandigheden

"Waterboarding is slechts bij drie gevangenen gebruikt", aldus Hayden. De techniek zou al vijf jaar niet meer worden toegepast. "De omstandigheden zijn anders dan ze eind 2001, begin 2002 waren." Hayden gaf ook de namen van de drie ondervraagden: Khalid Sheikh Mohammed, Abu Zubaydah en Abd al-Rahim al-Nashiri.

In december maakte de CIA bekend dat video-opnames met de ondervragingen van Zubaydah en Nashiri waren vernietigd. Daarop begon de Amerikaanse justitie een onderzoek. De CIA zou de opnames hebben vernietigd om de identiteit van CIA-medewerkers te beschermen.