DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft geen enkele behoefte om zich rechtstreeks te mengen in de consternatie die is ontstaan door de uitzending van Peter R. de Vries over de verdwijning van Natalee Holloway.

Een verzoek van de PVV om een spoeddebat over de kwestie werd dinsdag resoluut afgewezen.

Volgens PVV-Kamerlid Raymond de Roon heeft de veelbekeken reportage geleid tot ongenoegen, woede en verwarring onder het publiek. Hij wilde daarover debatteren met minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Niet gepast

De andere fracties vonden dat echter niet gepast. De Kamer moet zich volgens hen niet mengen in de verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) in individuele zaken. "Het hoort hier niet, eerst moet het OM aan het werk", zei PvdA-Tweede Kamerlid Ton Heerts.

Brief

PVV'er De Roon snapte niet waarom een meerderheid van de Kamer niet wil praten over een zaak die het hele land bezighoudt. Hij wil een brief van de minister, nu zijn verzoek om een spoeddebat is afgewezen.

VVD

De VVD zal Hirsch Ballin later deze week ook om schriftelijke uitleg vragen naar aanleiding van de uitzending. Kamerlid Fred Teeven wil weten of de infiltrant Patrick van der Eem inderdaad eerst zijn diensten heeft aangeboden aan justitie. Mocht dat zo zijn, dat wil Teeven van de minister weten of het Openbaar Ministerie de collega's op Aruba daarover heeft geïnformeerd. "Ik wil weten of er op de juiste wijze is gecommuniceerd."