DEN HAAG - Scholen mogen geen leraren ontslaan die openlijk homo zijn door bijvoorbeeld samen te wonen met hun partner. Dat heeft minister Ronald Plasterkvan Emancipatie dinsdag gezegd.

Op dit moment lijkt de wet daarvoor wel ruimte te bieden. De Algemene wet gelijke behandeling (AWGB) verbiedt discriminatie van leerkrachten op grond van 'het enkele feit' dat ze homo zijn.

Scholen kunnen openlijke homoseksuelen echter wel om levensbeschouwelijke gronden weigeren.

Discussie

Plasterk wil voor de zomer een serieuze discussie over deze wettelijke bepaling voeren. Tot die tijd wil de bewindsman niet zeggen of hij de bepaling discriminerend vindt.

Eind vorige week tikte de Europese Commissie Nederland op de vingers vanwege deze uitzondering in de antidiscriminatiewet. Plasterk wil niet direct op de kritiek reageren omdat de Europese bezwaren alleen in het persbericht van Brussel zouden staan.

Opheldering

Toch stelt eurocommissaris Vladimir Spidla van Sociale Zaken in zijn brief aan het kabinet wel degelijk dat de Nederlandse wet niet strikt genoeg is in het voorkomen van discriminatie. GroenLinks en D66 willen daarom zo snel mogelijk opheldering van Plasterk.

Beschermen

Om te voldoen aan de Europese eisen, wil Tweede Kamerlid Boris van der Ham van D66 via een initiatiefwet homo's beter beschermen tegen discriminatie. Met zijn voorstel wil hij de 'enkele feit-constructie' schrappen. Van der Ham krijgt steun van de SP, VVD en GroenLinks.

Hypocriet

"Op dit moment is homo zijn oké, zolang je het maar geheim houdt. Dat is hypocriet", zegt GroenLinks-leider Femke Halsema. Ook de VVD vraagt Plasterk om "die dubbelzinnigheid eruit te halen", aldus Kamerlid Anouchka van Miltenburg.

In het verleden sprak ook de PvdA, de partij van Plasterk, zich tegen deze paragraaf uit.

Waarschuwingen

Als het kabinet de EU-regels niet beter omzet in de nationale antidiscriminatiewet kan eurocommissaris Spidla Nederland voor de Europese rechter dagen. Overigens staat Nederland niet alleen. Nog eens dertien andere EU-landen kregen vergelijkbare waarschuwingen van de Commissie.

Terughoudend

De ChristenUnie zegt op dit moment geen standpunt in te nemen over de initiatiefwet van D66. De partij wil eerst de tekst van het voorstel zien. Ook het CDA is terughoudend. Ook het CDA heeft geen haast. Kamerlid Corien Jonker liet eerder op de dag weten genoegen te nemen met de woorden van Plasterk.