DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) moet zich in de Eerste Kamer verantwoorden voor haar uitlating dat vermeende stemdwang bij de SP in strijd is met de Grondwet.

Het interpellatiedebat vindt 26 februari plaats op verzoek van SP-fractievoorzitter Tiny Kox in de Senaat.

Zeldzaam

Interpellaties komen vrij zelden voor in de Eerste Kamer. Aanleiding voor het debat is een brief van Ter Horst aan Nijmegenaar Toine van Bergen, die vorig jaar werd geroyeerd als Gelders lid van de Provinciale Staten voor de SP omdat hij zich niet aan de partijdiscipline wilde houden.

Geheim

De minister schreef dat de SP haar Statenleden niet kan dwingen om bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer te stemmen op de nummer één van de lijst. De Grondwet schrijft voor dat die verkiezingen geheim zijn en dat elk Statenlid vrij is om zijn eigen keus te maken.

Kox betwist de interpretatie van Ter Horst van de Grondwet. Hij wil snel duidelijkheid over de kwestie en heeft daarom het debat aangevraagd.

Dwang

Volgens Ter Horst is het juridisch niet afdwingbaar dat partijen Statenleden voorschrijven om hun stem op een bepaalde manier uit te brengen. Door het stemgeheim kan bovendien niemand gedwongen worden te verklaren op wie hij heeft gestemd, zo schrijft ze.

Van Bergen meent dat de SP stemdwang gebruikt en had de minister daarom gevraagd om maatregelen te nemen. Dat doet de minister niet, omdat een partij een vereniging is en verenigingen hebben het recht hun eigen regels en eisen te stellen.