LEEUWARDEN - Anorexiapatiënt Saskia van Ruiten eist woensdag in kort geding bij de rechtbank in Leeuwarden dat haar zorgverzekeraar Univé de kosten voor een behandeling van haar ziekte vergoedt.

Van Ruiten volgt in een speciale kliniek in Zweden een 150.000 euro kostende behandeling die in Nederland niet bestaat. Univé wil die niet vergoeden.

Dat blijkt uit de dagvaarding die de rechtbank in Leeuwarden dinsdag openbaar heeft gemaakt.

Ziek

De in Leeuwarden woonachtige Van Ruiten was levensbedreigend ziek en in Nederland uitbehandeld. In september zegde 'multimiljonair' Remon de B. in televisieprogramma Pauw & Witteman toe de 150.000 euro te betalen.

De vermomde tv-gast bleek echter een oplichter en helemaal geen multimiljonair. Door een inzamelactie is het benodigde geld toch op tafel gekomen, zodat de 32-jarige Van Ruiten behandeld kon worden.

De speciale behandeling zou goed zijn aangeslagen. In de dagvaarding staat dat Van Ruiten inmiddels weer kan lopen. Dat kon ze niet door de ziekte waaraan ze sinds haar elfde al lijdt.

Mogelijkheden

Wat de familie Ruiten met het bedrag wil doen is onbekend.

Univé zegt dat er in de Benelux voldoende mogelijkheden zijn om een behandeling te krijgen en daarom het geld niet aan Ruiten te willen uitkeren.