HAARLEM - Voor de rechtbank in Haarlem heeft officier van justitie Saskia de Vries dinsdag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen de 52-jarige Maruf 'Paja' M. en de 43-jarige Nico V. Zij houdt beiden verantwoordelijk voor een mislukte moordaanslag op de Amsterdamse crimineel en Heinekenontvoerder Cor van Hout in 2000.

Van Hout en een vriend werden in de nacht van 20 op 21 december van dat jaar in Amstelveen vanaf lange afstand beschoten met een scherpschuttersgeweer. De kogels misten doel. Van Hout en zijn kompaan waren zojuist uit een auto gestapt bij de woning van Van Houts toenmalige levenspartner, een zus van Willem Holleeder.

De aanslag is volgens het Openbaar Ministerie (OM) een reactie geweest op de liquidatie van een andere grote naam in de hoofdstedelijke onderwereld: Sam Klepper. Hij werd in oktober 2000 doodgeschoten.

Mieremet

Volgens Kleppers criminele partner John Mieremet zou Van Hout achter die moord hebben gezeten. Mieremet (zelf geliquideerd in 2005) organiseerde daarop de aanslag op Van Hout, meent het OM. Hij werd gearresteerd, maar justitie kreeg de zaak niet rond.

Ook Maruf M. en Nico V. werden aangehouden, mede op basis van een reeks uiterst verdachte, afgeluisterde telefoongesprekken die zij kort voor en direct na de aanslag met elkaar voerden. De politie had destijds tal van onderwereldfiguren onder de tap, omdat de moord op Klepper tot grote onrust had geleid.

Sloot

Het veronderstelde moordwapen werd direct na de aanslag gevonden in een sloot, op circa tachtig meter van de plek waar Van Hout en zijn vriend zich bevonden toen zij werden beschoten.

Op het wapen werden wel DNA-sporen gevonden, maar deze waren onvoldoende eenduidig om er harde conclusies aan te kunnen verbinden. Al met al had justitie destijds ook tegen M. en V. geen zaak en staakte zij de vervolging van het tweetal.

Aanvullend bewijsmateriaal

Vorig voorjaar meende het OM voldoende aanvullend bewijsmateriaal te hebben om de vervolging te hervatten, vooral bestaande uit een reeks nieuwe getuigenverklaringen, die alle in de richting van wijlen Mieremet en de zijnen wezen. M. en V. werden daarop opnieuw aangehouden.

Beiden zaten toen al gedetineerd, M. in het kader van de zaak-Holleeder, V. wegens moord in een café in Hoorn. Justitie heeft tijdens het huidige proces onder meer gebruikgemaakt van de verklaringen van twee kroongetuigen.

Volgens officier De Vries is dit soort zaken moeilijk te bewijzen, omdat zij gepaard gaan met criminele professionaliteit "in een gesloten circuit". Feiten als deze, "mensen op straat afknallen", schokken de rechtsorde, aldus de aanklaagster.