ORANJESTAD - Daury Rodriguez, de man die volgens Joran van der Sloot zou hebben geholpen het lichaam van Natalee Holloway weg te werken, heeft een verklaring afgelegd bij het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba. Dat heeft zijn advocaat Chris Lejuez maandagavond bevestigd.

Op het moment van Natalee's verdwijning, eind mei 2005, was Rodriguez niet op Aruba maar aan het werk bij een uitzendbureau in Nederland.

"Dat heeft hij aan justitie verteld en is op diverse manieren makkelijk na te gaan, licht Lejuez toe. "Gewoon bijvoorbeeld omdat hij in die tijd ook geld uit pinautomaten haalde."

Voetbalclub

Rodriguez kent Joran al sinds zijn tienerjaren omdat ze in dezelfde Arubaanse voetbalclub speelden. Toen hij van 2004 tot 2007 in Nederland studeerde en werkte, was het contact weggevallen.

Pas eind 2007 ontstond er weer een band omdat ze allebei van pokeren houden en elkaar ontmoetten in casino's. Nog steeds hebben ze contact met elkaar via chatprogramma's. "Een vriend van Joran noemt hij zich niet, eerder een kennis", aldus Lejuez.

Leugen

Voor de raadsman is het de tweede keer dat hij een cliënt heeft die te maken heeft met 'een leugen van Joran'. "In de begintijd van de zaak stond ik twee beveiligers bij die twee weken vast zaten op basis van een leugen van Joran. Het is goed dat Daury op tijd naar mij is toegekomen."

Boot

Rodriguez verklaarde maandag in een gesprek met de Amerikaanse tv-zender ABC dat hij nooit een boot heeft gehad.

"Ik heb er nooit een gehad, en ik heb er nu geen," zei Daury toen hem werd gevraagd naar het vaartuig. Van der Sloot beweerde dat hij samen met Rodriguez het lichaam van de Amerikaanse in de boot van Daury naar open zee heeft gebracht en daar heeft gedumpt.

Excuses

Volgens Rodriguez heeft hij na de spraakmakende reportage van Peter R. de Vries via een chatprogramma op internet contact gehad met Joran. Die maakte zijn excuses dat hij Daury had genoemd. "Ik wist niet waar ik over sprak," liet Van der Sloot aan Daury weten.

Chat

Volgens Daury vroeg hij via het chatprogramma waarom hij zijn naam had genoemd. "Wat is er aan de hand met je man." Van der Sloot antwoordt met herhaalde excuses. "Je brengt me in problemen voor niets," zou Daury daarop weer hebben geantwoord.

Rodriguez verklaarde verder vroeger met Van der Sloot te hebben gevoetbald. Hij noemt zich een kennis van Joran maar zou hem geen vriend noemen. Daury heeft volgens zijn advocaat Chris Lejuez inmiddels een verklaring afgelegd bij het Openbaar Ministerie op Aruba.