HILVERSUM - Joran van der Sloot is ondergedoken, maar beschikbaar om opnieuw door de politie te worden verhoord. Dat zei zijn advocaat Bert de Rooij maandagavond in het actualiteitenprogramma NOVA.

De politie weet volgens hem waar Van der Sloot verblijft. Bij huiszoekingen in woningen waar Joran verbleef in Arnhem zijn maandag een laptop en een computer meegenomen.

Hoofdofficier van justitie op Aruba Hans Mos aanvaardt zijn aanbod om zich te laten verhoren. Hij hoopt op korte termijn met hem te spreken. Het verhoor zou nog deze week kunnen plaatsvinden, zei De Rooij.

Verklaring

Toen Van der Sloot recent weer vastzat op Aruba, hield hij de kaken op elkaar. Nu is hij bereid naar de politie te gaan om vrijwillig een verklaring af te leggen. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries noemde dat "goed nieuws".

Aanleiding voor de omslag bij de verdachte is de uitzending van de reportage van De Vries zondagavond, waarin Van der Sloot voor het oog van de verborgen camera ontboezemingen deed over de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba. Volgens de advocaat heeft De Vries geen wederhoor aangeboden, waardoor de visie van Van der Sloot ontbreekt.

Verzonnen

De selectie van de beelden is bovendien "kwestieus". Van der Sloot blijft volhouden dat hij het verhaal dat hij aan de informant in de auto heeft verteld, volledig verzonnen is. "Dat wat ik heb verklaard, is verifieerbaar onjuist", heeft hij tegen zijn advocaat gezegd.

Van der Sloot is vanwege de massale media-aandacht en bedreigingen aan zijn adres op een niet nader genoemde plaats ondergebracht. "We hebben besloten Joran uit de wind te houden om nadere ongelukken te voorkomen", zei zijn advocaat. De reacties op de uitzending van De Vries krijgen volgens hem het karakter van een volksgericht.

Nederland verlaten

Misschien moet ik Nederland wel verlaten." Dat stelt Joran van der Sloot maandagavond op de website van de gratis krant DAG. Schrijfster Zvezdana Vukojevic, die samen met Van der Sloot een boek schreef over de affaire, stelt maandag virtueel een gesprek met de verdachte in de zaak-Holloway te hebben gevoerd.

"Ik denk niet meer dat ik hier naar school kan", vat Van der Sloot zijn visie op de situatie samen. "Een hoop mensen zijn boos." De jongen ontwijkt de vraag van Vukojevic of hij zich momenteel in Friesland bevindt, zoals geruchten stellen.

Uitzending

Van der Sloot vertelt in de chat dat hij zondagavond samen met zijn advocaat naar de uitzending van Peter R. de Vries heeft gekeken. "Ik huilde niet", vertelt hij zijn gesprekspartner.

"Het was precies hoe ik dacht. Jammer dat ze alles weg hebben geknipt wat Patrick zei." Van der Sloot zegt zich wel te beseffen hoe erg de situatie is. "Ik heb er niet voor gekozen om dit met de buitenwereld te delen. Ik dacht 'gewoon een gesprek tussen mij en mijn dealer."

Coke

In de door Vukojevic opgevoerde chat suggereert Van der Sloot dat Patrick van der Eem, de man aan wie hij voor een verborgen camera vertelde wat er eind mei 2005 met Natalee Holloway zou zijn gebeurd, veelvuldig coke gebruikt. "Hij snuift zoveel dat zijn neus bloedt."

Ook maakt hij insinuaties dat zij samen op een hotelkamer seks zouden hebben gehad met meisjes. Overigens was de website van DAG dinsdagochtend vanaf één uur onbereikbaar.

Beheersen

Patrick van der Eem, de man tegen wie Joran van der Sloot een bekentenis heeft afgelegd over de zaak-Natalee Holloway, heeft zich tijdens de gesprekken met Joran in de auto moeten beheersen.

In het tv-programma Pauw & Witteman zei Van der Eem maandagavond dat hij grote moeite had met de manier waarop Joran sprak over Natalee en wat hij gedaan had. "Zo meedogenloos", aldus Van der Eem. "Maar ik had kunnen stoppen om hem eruit te gooien, maar daarmee kwamen we niet verder."

Plicht

De man zei het "als zijn plicht" te hebben gezien om samen met misdaadverslaggever Peter R. de Vries een val te zetten voor Van der Sloot. Van der Eem weersprak het verhaal van Van der Sloots advocaat Bert de Rooij dat Joran nauwelijks geld had en daarom zaken had willen doen met hem.

Volgens Van der Eem gokte Van der Sloot met grote geldbedragen en won hij regelmatig veel geld met pokerwedstrijden. Het was juist Joran die geld utleende, aldus Van der Eem.

Sms

Van der Sloots advocaat De Rooij zei in het tv-programma Nova dat zijn cliënt tot kort voor de uitzending van Peter R. de Vries zondagavond contact via sms had met Van der Eem. "In pokertermen" zouden de twee aan elkaar hebben willen bewijzen wie de beste was.

Tijdens de uitzending heeft Van der Eem nog telefonisch contact gezocht, aldus De Rooij, maar dat heeft Van der Sloot geweigerd. Van der Eem bevestigde bij Pauw & Witteman het veelvuldige sms-verkeer, maar beweerde ermee gestopt te zijn toen Joran maar bleef doorgaan.

Serieleugenaar

De Rooij zette Van der Sloot in Nova neer als een "serieleugenaar" die gokverslaafd is. Om aan geld te komen wilde hij in aanzien stijgen bij Van der Eem. Wegens het ontbreken van "criminele geloofsbrieven" zou Van der Sloot volgens de advocaat daarom tegenover Van der Eem hebben zitten pochen over de verdwijning van Natalee.

Die zei zich op zijn beurt niet te kunnen voorstellen dat Joran alleen maar indruk heeft willen maken op hem met zijn bekentenis. Van der Eem erkende dat hij een strafblad heeft en zijn straf heeft uitgezeten.