RIJSWIJK - Aan de vooravond van Super Tuesday in de Amerikaanse presidentsverkiezingen blijkt Hillary Clinton duidelijk favoriet onder Nederlanders. De Democratische kandidate krijgt op Stemwijzer USA veruit de meeste stemadviezen.

Van de ruim 144.000 stemadviezen tot nu toe zijn er 24.500 voor Hillary Clinton. Op ruime afstand volgt de andere overgebleven Democraat Barack Obama. Hij is goed voor 8100 stemadviezen.

Republikeinen

De Republikeinse kandidaten komen er in Nederland bekaaid af. Mitt Romney is nog het populairst, met ruim 3800 stemadviezen. Het gedachtegoed van de blanke conservatief John McCain slaat in Nederland het minst aan; slechts 296 stemadviezen wijzen in zijn richting.

Overigens blijken de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeds meer te leven in ons land. Het aantal uitgebrachte stemadviezen op de site is in een maand tijd ruim verdubbeld.

De StemWijzer, die sinds begin januari op internet staat, toont 25 stellingen over belangrijke verkiezingsthema's als de oorlog in Irak, belastingen, homohuwelijk, abortus en vuurwapenbezit. Deelnemers kunnen zo testen met welke presidentskandidaat de meeste overeenstemming bestaat.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) maakte de StemWijzer in opdracht van en in samenwerking met de actualiteitenrubriek EénVandaag.