ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba verdenkt Joran van der Sloot nu formeel van moord op de verdwenen Amerikaanse Natalee Holloway. Dat liet justitie maandag weten.

"Met wat Peter R. de Vries op televisie heeft aangedragen is de zaak-Holloway niet opgelost, want het moet ook leiden tot een veroordeling in de rechtszaal." Dat heeft het Openbaar Ministerie op Aruba maandag tijdens een persconferentie benadrukt.

Verschillende waarheden

"Het zijn twee verschillende waarheden", zei hoofdofficier van justitie Hans Mos. "Het is nu aan ons nu om te bekijken of het materiaal leidt tot een strafvervolging, en tot het voor de rechter brengen van de zaak. We moeten alles onderzoeken en weten bijvoorbeeld niet of Joran van der Sloot echt stoned was toen hij zijn verklaring in de auto aflegde."

Uit het beeldmateriaal heeft justitie opgemaakt dat verdachte Van der Sloot niet weet of het meisje nog leefde, toen ze overboord werd gezet. Mos: "Daardoor beschouwen we hem ook als moordverdachte. Opmerkelijk is dat hij op tv zegt dat hij zich ervan bewust is dat hij de politie niet heeft gewaarschuwd of andere hulpdiensten."

Bootvriend

Justitie is nu driftig op zoek naar de 'bootvriend' die Joran zou hebben geholpen het lijk op zee weg te moffelen.

"Wat ons frustreert is dat de nieuwe verklaring van hem weer afwijkt van andere verklaringen", zegt Mos. "De locatie waar hij voor het laatst met Natalee Holloway was ligt nu weer een paar honderd meter verderop, anders dan de variant Fisherman's Hut."

Aanhouding

Voor het OM is het materiaal van De Vries reden genoeg om Van der Sloot aan te houden. De onderzoeksrechter wees het verzoek echter af. Deze week wacht justitie op een uitspraak over het hoger beroep dat het OM instelde tegen de beslissing.

Mos verwachtte dat zijn aanhouding moeilijk was. "Hij zou voor de derde keer worden aangehouden. Maar veel mensen zouden het niet begrijpen als we dat vanwege de nieuwe verklaring op tv niet zouden doen."

Rechercheurs van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hebben in het onderzoek naar de verdwijning van Holloway op twee adressen in Arnhem doorzoekingen gedaan. Dat gebeurde maandag op verzoek van het Arubaanse OM.

In een persconferentie op Aruba meldde justitie dat het gaat om woningen waar Joran heeft gewoond of verbleef.

Gearresteerd

Het OM kondigde maandag ook aan dat Joran zal worden gearresteerd als hij voet op Arubaanse bodem zet. Justitie verwacht deze week nog een uitspraak over het hoger beroep dat is ingesteld tegen de beslissing van de onderzoeksrechter dat Joran van de Sloot niet in voorarrest mag worden genomen.

Het OM benadrukte maandag verder dat het politieonderzoek naar de verdwijning van Natalee nooit is stopgezet, ook al werd de vervolging van Joran geseponeerd.

Duikers

Zo hebben in de tussentijd duikers in de zee gespeurd naar sporen van het Amerikaanse meisje en andere aanwijzingen die met de zaak te maken hebben.

De Arubaanse justitie liet verder weten dat 80 procent van de informatie die naar voren kwam in de geheim opgenomen gesprekken met Joran van der Sloot, overeenkomt met de resultaten uit het onderzoek van het OM naar de verdwijning van Natalee Holloway.