ROTTERDAM - Het vlottrekken van het gestrande vrachtschip Zhen Hua 10 is maandag bij de Maasvlakte bij het wisselen van tij, van vloed naar eb, niet gelukt. Pas rond 22.00 uur zullen de sleepboten bij hoog water weer met volle kracht trekken.

De kabels van de sleepboten blijven wel strak aangespannen, aldus een woordvoerster van sleepbedrijf Smit.

Het schip is inmiddels wel gedraaid met de boeg naar de zee. De drie havensleepboten van bergingsbedrijf Smit kregen maandagmiddag hulp van een Duitse zeesleper. De slepers begonnen tussen 12.00 uur en 13.00 uur met de derde poging het schip vlot te trekken.

Zeesleper

Eerder strandde in de nacht van zondag op maandag het vlottrekken omdat, net als bij de eerste poging, een van de sleepdraden van een sleepboot brak. Smit zette maandag bij de derde poging naast de drie havenslepers ook een Duitse zeesleper van zusterbedrijf Harms uit Hamburg in.

De sleepkracht van de zeesleper is gelijk aan die van drie havenslepers.

Op het vrachtschip was extra assistentie om te voorkomen dat weer een van de kabels zou breken. Ook was in het schip de ballastverdeling aangepast om het vlottrekken te vergemakkelijken.

De 300 meter langer Zhen Hua 10 is vrijdagnacht vastgelopen tijdens een storm. Het schip is geladen met vijf enorme containerkranen.