AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag voormalig rechercheur bij de Nationale Recherche Sjaak K. vrijgesproken van het lekken van vertrouwelijke informatie. De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is geleverd.

De rechtbank sprak ook de broer van K. en de oud-politieman Hans van E. vrij van hun aandeel in de lekzaak, die de codenaam Vancouver draagt. Het Openbaar Ministerie tekent beroep aan tegen de vrijspraken.

Volgens de rechtbank is er zeker sprake van verdacht handelen, maar politie en justitie hebben een aantal fouten gemaakt bij het toepassen van bijzondere opsporingsmiddelen, zoals het direct afluisteren.

Ook is in strijd met de regels een reeks vertrouwelijke gesprekken tussen verdachte Van E. en zijn raadsman Nico Meijering in het dossier opgenomen.

Sanctie

Volgens Meijering had de sanctie op die fouten niet-ontvankelijkheid van het OM moeten zijn, maar die vond de rechtbank te zwaar. Wel sloot de rechtbank de resultaten van het niet volgens de regels uitgevoerde onderzoek uit van het bewijs. Het OM kwam daardoor bewijs tekort om de rechtbank tot een veroordeling te bewegen.