AMSTERDAM - Energiebedrijf Continuon informeert bewoners en bedrijven in de Bommeler- en Tielerwaard deze week over de wettelijke schadevergoeding die zij krijgen na de stroomstoring van december. Dat meldde Continuon maandag.

Ruim 30.00 adressen in het getroffen gebied ontvangen deze week een brief met daarin de exacte schadevergoeding voor elk individueel adres. Het gaat om een vergoeding waar benadeelden na een lange stroomstoring recht op hebben. De storing in december duurde vijftig uur en ontstond toen een Apache-helikopter tegen een hoogspanningskabel botste.

Particulieren die de volle vijftig uur zonder stroom zaten, ontvangen 255 euro. Adressen die door noodmaatregelen eerder weer stroom kregen, krijgen minder.

Type aansluiting

Voor ondernemers is de hoogte van de vergoeding onder meer afhankelijk voor het type aansluiting, aldus een woordvoerder van Continuon. De vergoeding voor ondernemers varieert van enkele honderden tot enkele duizenden euro's.

Aanvullende schadeclaims worden afgehandeld door de Dienst Regelingen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De dienst heeft ervaring met schaderegelingen.

Onderzoek

Het onderzoek naar de oorzaak van de botsing van de Apache met de stroomkabels is nog gaande, aldus het ministerie van Defensie. Continuon werkt bij Rossum nog steeds aan het definitieve herstel van de kabels. Naar verwachting is die klus eind maart afgerond.