APELDOORN - Winkelcentrum De Egelantier in Apeldoorn zet vanaf woensdag een maand lang nepdieven in om winkeliers en hun personeel alerter te maken op winkeldiefstal.

Dit heeft de directeur van dat bedrijf gezegd. Hij bevestigde daarmee een bericht in De Stentor. Hij noemt de inzet van acteurdieven op deze schaal uniek voor Nederland.

Het winkelcentrum telt circa 25 winkels. Ondernemers die niet door de nepdieven willen worden bezocht, kunnen dat tot woensdag bij de winkeliersvereniging kenbaar maken.

De actie is een vervolg op een training criminaliteitspreventie die winkeliers in Apeldoorn in 2007 op kosten van de gemeente konden volgen. "We gaan nu bekijken in hoeverre deze training effect heeft", zegt Fred Stuij, directeur van het bureau in criminaliteitspreventie.

Tips

"Onze acteurs proberen niet alleen iets uit de winkels te jatten. Zodra een diefstal is gelukt, keren ze direct terug naar de winkel en leggen de chef of winkelier uit wat er zojuist is gebeurd. Ze geven daarbij gerichte tips om diefstal in de toekomst te helpen voorkomen."

De inzet van de nepdieven wordt gefinancierd door de winkeliersvereniging.